Egyetemi élet2020. április 20. (hétfő) 19:00 - Oktatásnews/9217_0_300.jpgA járványhelyzet miatt biztonsági intézkedésekkel, de a megszokott rend szerint tartják meg a záróvizsgákat a felsőoktatási intézményekben. A Miskolci Egyetem Ózdi Kihelyezett Tagozatán is zajlik az élet. A veszélyhelyzet kihirdetése óta átálltak távoktatásra, amely a tapasztalatok szerint zökkenőmentesen ment végbe.

Új szabályok mentén zajlanak majd idén a felsőoktatási záróvizsgák. Az illetékesek döntése nyomán a megszokott időszakban, de előtérbe helyezve az egészségügyi óvintézkedéseket tarják majd meg a tanulmányok befejezéséhez elengedhetetlen számonkérést. Szaka Attila köznevelési és művelődési referens az általános vizsgák rendjéről még nem tudott biztosat mondani, de a záróvizsgák helyzete már tisztázódott.

„Ami a záróvizsgákat illeti, a legutóbb megjelent tájékoztatás és rendeletből kifolyólag meg lesznek tartva a normál időszakban. Nyilván a megfelelő körülmények betartásával, tehát kerülni kell a személyes érintkezéseket, tartani kell a másfél méteres távolságot, illetve a záróvizsga-bizottságban ülő tagok számát, ami eredetileg három fő, lecsökkentették kettőre” - mondta Szaka Attila, köznevelési és művelődési referens.

A hallgatók helyzetét az is megváltoztatja, hogy azok, akik korábban abszolválták a záróvizsgát, vagy most fejezik be tanulmányaikat, de nem rendelkeznek nyelvvizsgával, a kormány határozata szerint megkaphatják diplomájukat.

A helyi szakemberek szerint zökkenőmentesen ment az átállás a távoktatásra a Miskolci Egyetem Ózdi Kihelyezett Tagozatán. Ennek az lehet az oka, hogy a hallgatók többsége jól kezeli az informatikai eszközöket, illetve maga a tananyag felépítése is jól beilleszkedik a rendszerbe.

Pontos adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy hányan jelentkeztek a Miskolci Egyetem Ózdi Kihelyezett Tagozatára. Az biztos, hogy országos viszonylatban húszezerrel kevesebben igyekeznek a felsőoktatásba, ami az elmúlt majd húsz év negatív rekordja.

Vissza