Növekvő tendencia2020. április 16. (csütörtök) 19:00 - Rendőrségnews/9207_0_300.jpgMegnőtt az ittas és bódultan vezetők aránya térségünkben az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Erről adott tájékoztatást Pitkó László a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. Városunkat tekintve 17 százalékkal nőtt a sérüléses balesetek száma.

Az elmúlt időszak eseményei a forgalomra is rányomták a bélyegüket. A rendőrségi statisztikákból kiderül, hogy ugyan kevesebb jármű van az utakon, de a sérüléssel járó közlekedési balesetek száma emelkedik. 2020 január 1-jétől pedig az ittas sofőrök jelenlétével kapcsolatban is növekvő tendenciát tapasztalnak.

„2019 azonos időszakához viszonyítva közel mintegy harminc százalékkal emelkedett az ittas okozók aránya. Azt kell, hogy elmondjam a tapasztalatok szerint ezek az ittas vezetők nem abba a kategóriába tartoznak, akik elfogyasztottak egy 3 centes pálinkát, vagy egy pohár sört, hanem masszív ittasság alatt álltak. Közepes vagy magas fokú ittasság alatt ültek járműveikbe” - mondta Pitkó László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Ha a százalékérték 0,15 és 0,25 közé esik, akkor jóval magasabb pénzbírsággal, 100 ezer forinttal és 6 büntetőponttal sújtják az ittas vezetőt. Ennél azonban sokkal súlyosabb is lehet a végkimenetel, hiszen ha alkoholos befolyásoltság alatt állva közlekedési balesetet okozunk, az már bűncselekmény, így börtönbüntetést is kaphat az elkövető.

Pitkó László tájékoztatása szerint városunkban is megnőtt a sérüléses közúti balesetek száma. Az előző év hasonló időszakához képest mintegy 17 százalékkal. A 21 ilyen jellegű karambolból háromnak ittas sofőr is részese volt.

A szakemberek szerint több módszer is sikeres lehet az ittas vezetők kiszűrésében. Az egyik lehetőség a finn módszer. Amelyet városunkban is gyakran alkalmaznak, így egy útszakaszon gyorsan tudnak sok autóst megvizsgálni. A másik lehetőség, hogy egy egész területet lezárnak és ott az összes közlekedőt ellenőrzés alá vonják, így lehet teljes biztonsággal megtalálni a bódult sofőröket.

A kép illusztráció.

Forrása: internet.

Vissza