Károk minimalizálása2020. április 7. (kedd) 19:00 - Híreknews/9187_0_300.jpgHárom hónapra 70 százalékban átvállalja az állam a rövidített munkaidőben dolgozók bérét, és nyelvvizsga nélkül is kiadják a diplomákat – többek között ezekről is beszélt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az operatív törzs tájékoztatója előtt. Az ezt követő sajtótájékoztatón az ügyeleti központ munkatársa elmondta, hogy a kormány 663 milliárd forintot helyezett a Járvány Elleni Védekezési Alapba.

A közvetlen kár minimalizálására törekszik a kormány, ezért hozta létre a gazdaságvédelmi akciótervet, amelynek részleteit ma Palkovics László ismertette. Az innovációs és technológiai miniszter kiemelte, hogy a kormány saját maga szeretné megoldani a gazdasági problémákat, ehhez külső segítséget Magyarország nem vesz igénybe. Úgy fogalmazott: ha van munka, akkor minden van, ezért a munkahelyek védelme a legfontosabb.

„Állami támogatást biztosítunk a rövidített munkavégzéshez kapcsolódóan. Az elkerülhetetlen leállás idejére eső bért igazságos plafon mellett a magyar állam hetven százalékban átvállalja három hónapra. Ezt a németek kurzarbeitnak hívják, mi ezt egy kicsit átalakítottuk. Azt is szeretnénk, hogy ha ez alatt a kurzarbeit idő alatt a munkavállalók, akik kapják a jövedelmüket, nem otthon lennének, hanem olyan hasznos, a cég számára fontos tevékenységeket végeznének, legyen az oktatás, legyen az a cég egyéb ügyeinek a továbbfejlesztése, ami hozzáadott értéket állít elő, és egyébként nem vezet egyfajta szünethez a munkavállaló szempontjából” - emelte ki Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.

A további intézkedések közé tartozik, hogy a kutatás-fejlesztésben dolgozók 40 százalékos bértámogatást kapnak, július 1-től két százalékkal csökkentik a szociális hozzájárulási adót, és a fizetés nélküli szabadságra küldött alkalmazottaknak is jár a társadalombiztosítás. Nyelvvizsga nélkül is kiadják a diplomákat, és összesen 600 milliárd forinttal támogatják a turizmust, ami az egyik legrosszabb helyzetbe került ágazat. Emellett hitelgaranciás tőkeprogramokat hoznak létre. Az operatív törzs Palkovics László megszólalása után tartotta meg tájékoztatóját. Dr. Müller Cecília kiemelte: ahhoz, hogy ne lépjünk át a tömeges megbetegedések időszakába, sokkal fegyelmezettebben kell viselkednie a lakosságnak, és be kell tartani a veszélyhelyzetben hozott szabályokat. Az országos tisztifőorvos kitért a szociális intézményekben és idősotthonokban élők, dolgozók problémájára is, hiszen egy zárt közösségben gyorsabban terjedhet a vírus. Kiss Róbert rendőr alezredes a kormány által létrehozott Járvány Elleni Védekezési Alapról és a gazdaságvédelmi alapról szóló kormányrendelet egyes részeit ismertette.

„A kormányrendelet hasábjait megismerve látható az, hogy a magyar kormány jelentős forrásokat különített el a biológiai humánjárvány elleni védekezéssel összefüggésben. A Járvány Elleni Védekezési Alapot kinyitotta, és ebbe 663 milliárd értékű kezdő pénzügyi keretet különített el. Emellett létrejött az Európai Unióból Érkező Járvány Elleni Támogatások Alapja is. Ez azt a cél szolgálja, hogy a biológiai humánjárvány elleni védekezésre az európai uniós támogatások ide is megérkezhetnek” - mondta Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Kiss Róbert elmondta továbbá, hogy a kórházparancsnokok a 108 kijelölt kórházban napi készletfelmérést végeznek, ma is kilenc egészségügyi intézménybe szállítottak egyéni védőeszközöket. Tízmilliós csalássorozatról is beszélt, amelyet már felderítettek a rendőrök.

Vissza