Gazdaságvédelmi akcióterv2020. április 6. (hétfő) 19:00 - Híreknews/9184_0_300.jpgHáromlépcsős gazdaságvédelmi akciótervet dolgozott ki a kormány, ennek részleteit ismertette Orbán Viktor ma a közmédiában. A miniszterelnök elmondta, hogy most a munkahelyek védelme a legfontosabb, de nem szabad elfeledkezni a nyugdíjasokról sem, ezért visszaépítik a 13. havi nyugdíjat. Az operatív törzs mai tájékoztatóján pedig többek között a kijárási korlátozás fokozott ellenőrzéséről, illetve a szociális ágazatban dolgozók erőfeszítéseiről is szó esett.

„Olyan gazdasági intézkedéseket kell hoznunk, amely átsegít bennünket az előttünk álló nehéz szakaszon” - ezekről az intézkedésekről beszélt ma Orbán Viktor a közmédia híradójában. A bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv három lépcsőből áll, a legfontosabb üzenete az, hogy annyi munkahelyet kell létrehozni, amennyit a vírus tönkretesz. A miniszterelnök elmondta: az első lépcsőt a már korábban bevezetett tb-járulékcsökkentés, a katásoknak nyújtott segítség, valamint a bankhitelek felfüggesztése jelentette, ma pedig beindul a második szakasz, amely öt lépésből, és ezek további alprogramjaiból áll.

„Első programunk a munkahelymegőrzés. Itt a rövidített munkavégzés esetén készen állunk arra, hogy átvállaljuk a munkaadóktól a bérköltségek egy részét. Ez a bértámogatásnak egy speciális, magyar formája lesz. Második programunk a munkahelyteremtés. Itt beruházásokat fogunk támogatni, mindösszesen mintegy 450 milliárd forint értékben. A harmadik programunkban kiemelt ágazatok szerepelnek, olyan nemzetgazdasági ágazatok, amelyeket újra kell most indítanunk” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

Ezek a turizmus, egészségipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság, építőipar, logisztika, közlekedés, film- és kreatív ipar. A negyedik program a vállalatok finanszírozása, amelyben kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak a magyar vállalkozásoknak. Az ötödik program pedig a család- és nyugdíjasvédelem nevet viseli. Négy részletben visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, így 2021, 2022, 2023 és 2024 februárjában a januári nyugdíjhoz plusz egy heti jár majd. Az erről szóló rendelet még ma megjelenik. Az operatív törzs is tartott tájékoztatót. Kiss Róbert rendőr alezredes többek között arról számolt be, hogy a kijárási korlátozás ellenére sokan tartózkodnak csoportosan a szabadban, ami a járvány terjedésének melegágya. Így a kirándulóhelyeket, közterületeket fokozottabban ellenőrzik majd. Emellett a rendőrök például a hatósági házi karanténban lévőkre és a járványüggyel összefüggésben elkövetett bűncselekményekre is kiemelt figyelmet fordítanak. A járvány terjedésének lassítása érdekében más intézkedéseket is bevezettek.

„A kormányrendelet mind a helyi közutak, mind pedig az állami fenntartású utak tekintetében a közterületeken, illetve a közforgalom elől el nem zárt magánterületek vonatkozásában a várakozási díj megfizetése alól mentesítette a gépjárművezetőket. Ez egy örömteli hír, de nyilvánvalóan a kijárási korlátozással kapcsolatos magatartási szabályokat is e tekintetben be kell tartani. Ez nem azt jelenti, hogy a közterületre hívjuk az embereket, hanem azt, hogy megkönnyítsük annak a lehetőségét, hogy ügyeik intézése érdekében el tudjanak menni saját használatú járműveikkel” - fogalmazott Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Müller Cecília szerint is fontos, hogy csak akkor hagyjuk el otthonunkat, ha dolgozni megyünk, vagy halaszthatatlan ügyet intézünk. Az országos tisztifőorvos elmondta, még nem léptünk át a tömeges megbetegedések időszakába, de az egész ország területén vannak fertőzöttek. Közel 750 igazolt megbetegedésnél járunk, azonban a gyógyultak száma is egyre nő. Kiemelte, hogy a szociális ágazatban dolgozókra is többletteher hárul.

„A jobb, takarékosabb munkamegosztás, és a munkaidő, valamint a pihenőidő meghatározása arra ösztönzött bennünket, hogy a 24 órás műszakkal, majd az ezt követő 48 órás pihenőidővel azokat az erőforrásainkat, akik a szociális ágazatban, intézményekben dolgoznak, talán jobban tudjuk irányítani” - emelte ki dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A tisztifőorvos elmondta, hogy folyamatos a szájmaszkok és a további védőeszközök szállítása, pótlása, az alapellátásba is megérkezett már több mint 500 ezer maszk. Kiemelte, hogy az idősotthonok veszélyes szituációba kerültek, hiszen egy zárt közösségben könnyen terjedhet a fertőzés, ezért ezeknek az intézményeknek külön eljárásrend szerint kell majd működniük.

Vissza