Veszélyes tüzek (képgalériával)2020. április 6. (hétfő) 19:00 - Városnews/9183_0_300.jpgTovábbra is folyamatosak a szárazfűtűzek. Az elmúlt hétvégén annyi ilyen eset történt, hogy a környező tűzoltóságoknak is be kellett avatkozniuk az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területén. Amellett, hogy ez a helyzet sok problémát okoz az ózdi tűzoltóknak, könnyen veszélyessé is válhat.

Akár csak a múlt héten, most is mozgalmas volt a hétvége az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársai számára. Ebben az időszakban a meleg és száraz időjárás miatt számos szárazfűtűzhöz kell vonulniuk a lánglovagoknak. Tűz volt Farkaslyukban, Csernelyben, de a Bolyki főúton is, ahol másfél hektárnyi terület és raklapok is égtek. A helyi tűzoltók kilenc káresethez vonultak három nap leforgása alatt, de ezen kívül az aggteleki, kazincbarcikai, pétervásárai és az egri hivatásos erőknek is be kellett avatkozniuk Ózd illetékességi területén. Szerencsére személyi sérülés nem történt.

„Ahogy a hétvége is bizonyítja, abban az esetben, ha a kollégáim nagy kiterjedésű, vagy nagy mennyiségű szabadban elhelyezett éghető anyag tüzéhez vonulnak, akkor gyakorlatilag a teljes területről elvonja a védő erőket ez a káreset. Ez mutatkozott meg hétvégén is, mikor a szomszédos parancsnokság, sőt a szomszéd megye tűzoltóinak a segítségét kellett kérni” - nyilatkozta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Ottjártunkkor is beérkezett egy hívás a helyi tűzoltó-parancsnokságra. Most is egy szárazfűtűzhöz riasztották őket Somsályra. Munkájukat ott gátolta, hogy a tűz nehezen megközelíthető volt, autójukkal pedig a domb aljánál kellett megállniuk. A hétvégén a Pázmány út végén is begyulladt az avar. A közeli házban élő idős nő szerint ez sajnos gyakori történés. Kissikátorban szombaton kapott lángra a domboldal. A település polgármestere szerint itt sem az első eset ebben az időszakban. Hozzátette, hogy általában a szomszéd Domaháza felől gyújtják meg az avart.

„Sajnos arra nem figyelnek oda ezek a gyújtogatók, hogy itt nálunk lakásokat, kerteket tud ez veszélyeztetni. Szombaton is ez történt. Egészen késő estig vártuk, hogy talán önmagától el fog múlni ez a tűz, de nem ez történt. Este kilenckor jártam kint a helyszínen, és akkor már nagyon úgy tűnt, hogy gyorsan átterjedhet a kerti gyümölcsfákra a bizonyos helyeken három méteres lánggal égő tűz. Emellett az avar és a kint hagyott száraz fák is begyulladtak” - mondta Kocsik László, Kissikátor polgármestere.

A polgármester ekkor azonnal hívta a tűzoltókat. Emellett a helyi lakosok is belekezdtek a tűz megfékezésébe, így közös erővel sikerült eloltani a magas lángokat. Az ózdi tűzoltóknak sok problémát okoznak a szárazfűtüzek. Főként azért veszélyesek, mert a lángok gyakran megközelítik a lakóházakat is, valamint ilyenkor nehezen tudnak odaérni egy olyan helyre, ahol nagyobb szükség lenne rájuk.


183_0_t 183_1_t 183_2_t 183_3_t
Vissza