Elektronikus beiratkozás2020. április 6. (hétfő) 19:00 - Oktatásnews/9182_0_300.jpgMától lehet benyújtani a felvételi kérelmet az általános iskolákba a 2020/2021-es tanévre. Tekintettel a járványügyi helyzetre, ebben az évben személyesen senkinek nem kell felkeresnie az oktatási intézményeket. Az ügyintézésre a Kréta Iskolai Alaprendszerben, valamint telefonon és e-mailben is lehetőség van. A jelentkezés két szakaszban történik.

Tavaly áprilisban, ahogy az már hosszú évek óta megszokott volt, a szülők személyesen keresték fel az intézményeket, voltak, akik magukkal vitték első osztályba készülő gyermeküket is. Ez egyben az ismerkedés első lépéseinek egyike volt. Idén azonban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos megelőző intézkedések miatt senkinek nem kell bemennie a kiválasztott, vagy lakóhely szerint illetékes iskolába. A 2020/2021-e stanévre szóló kétlépcsős beiratkozás elektronikus felületen zajlik.

„Először jelezni kell a felvételi szándékot, ha nem a körzetes iskolát választja a szülő, illetve a tanuló. Ezt követően a körzetes iskolák minden olyan diákot, akit nem jeleztek más iskolába, hivatalból felveszik. Ugyanúgy az óvodák és iskolák esetében, ez még csak egy felvételi szándék jelzése, ha valaki nem a körzetes iskolát vagy óvodát választja, ezt követően értesítik a szülőket a felvételi döntésről” - mondta Szaka Attila, köznevelési és művelődési referens.

A beiratkozásra elsődlegesen a Kréta Iskolai Alaprendszerben van lehetőség. A megfelelő menüpontra kattintva itt mindenkit egy tájékoztató fogad, amely részletezi a határidőket. Az első szakaszban, vagyis mától április 24-ig a nem állami, valamint az állami, de körzettel nem rendelkező intézményekbe lehet benyújtani a felvételi kérelmet. Április 28-tól május 15-ig pedig a körzetes iskolákba lehet jelentkezni. A Bolyky Tamás Általános Iskolában már tavaly is volt lehetőség elektronikus beiratkozásra, sokan éltek is a lehetőséggel. Most pedig már mindenki számára ez az ajánlott.

„Mi is arra kérjük a szülőket, hogy ezzel próbáljanak meg élni. Természetesen ha nem megy a kezelése, vagy nem érik el a felületet, akkor mód van egyéb úton-módon is jelezni a beiratkozási szándékot. Lehet az iskolába betelefonálni, és akkor elkérünk minden szükséges adatot. Lehet e-mailben jelezni is. Akinek az elektronikus ügyintézés nem megy, annak lehetőséget biztosítunk majd személyes megjelenésre is végszükség esetén” - nyilatkozta Vanczák Attila, a Bolyky Tamás Általános Iskola igazgatóhelyettese.

Aki elektronikus formában, a Kréta rendszeren, telefonon vagy e-mailen keresztül nem tudja megoldani a beiratkozást, szükség esetén személyesen is megteheti. Az ózdi általános iskolák erre jellemzően több napot jelölnek ki. De mindenkit arra kérnek, hogy ezt a lehetőséget csak végszükség esetén válasszák, figyelembe véve a járványügyi óvintézkedéseket. A személyes iratokat, dokumentumokat elég lesz majd a szeptemberi iskolakezdéskor bemutatni, de azokat az elektronikus ügyintézésre is érdemes előkészíteni, hiszen az adatokat, az okmányok számát meg kell majd adni.

Vissza