Nyílt levelek2020. április 6. (hétfő) 19:00 - Városnews/9181_0_300.jpgTöbb nyílt levelet intézett egymáshoz az elmúlt napokban a térség országgyűlési képviselője és a város polgármestere. Janiczak Dávid azt sérelmezte, hogy a járványügyi védekezés miatt a kormány elvonja az önkormányzattól a gépjárműadó teljes összegét. Riz Gábor szerint ugyanakkor a közösségek védelme érdekében szükség van olykor fájó döntések meghozatalára is. A polgármester egyébként több átcsoportosításról is döntött ma.

Alig több mint egy héttel ezelőtt a térség országgyűlési képviselője és a város polgármestere egyaránt közzétett saját közösségi oldalán egy azonos tartalmú tájékoztatót. Ebben arról írtak, hogy megállapodtak a járványügyi védekezést szolgáló szoros együttműködésről, egymás támogatásáról. Hétvégén azonban nyílt leveleket címzett egymásnak a két politikus – megnyilvánulásaikat szintén az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon olvashatták a helyiek. Janiczak Dávid először még nem Riz Gábort megszólítva tett közzé egy bejegyzést, amelyben azt sérelmezte, hogy a védekezési feladatok miatt a kormány elvonja a gépjárműadó egyébként önkormányzatoknál maradó részét is. Ózd esetében ez mintegy ötvenmillió forintot jelent.

„Az önkormányzatnak eddig sem volt jelentős mozgástere anyagi értelemben, ezek után pedig még jobban szűkül. Így a költségvetés megmaradó része további intézkedéseket követően várhatóan arra lesz elég, hogy a saját intézményrendszerünket fenn tudjuk tartani. Így nincs lehetőségünk arra, hogy más helyekre biztosítsunk támogatásokat, akár állami fenntartású intézményekbe, mint ahogy azt eddig megtettük. Mindenki tartsa el a magáét ebben a nehéz helyzetben. Nekem az ózdi önkormányzat által üzemeltetett intézmények, és az ott dolgozók lesznek az elsők” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Janiczak Dávid hozzátette, ma több átcsoportosításról is döntött. Így a polgármesteri referensek szerződésein megtakarított ötmillió forint, valamint a képviselői keretek ötven százaléka a járvány elleni védekezésre létrehozott alapba került át. A képviselői keretek másik fele, valamint a sport-, civil- és egyházi szervezetek, illetve a rendőrség támogatására elkülönített összegek a rendkívüli tartalékkeretet növelik meg. Janiczak Dávid szombati bejegyzésére Riz Gábor közösségi oldalán reagált, erre a polgármester is megfogalmazott egy nyílt levelet. Az országgyűlési képviselőt ma telefonon értük utol. Úgy fogalmazott, a víruskrízis miatt mindkettejükre komoly teher hárul, amit országosan és helyben egyaránt jól kell kezelni. Hozzátette: a kormány által a veszélyhelyzetben meghirdetett közteherviselés a multikat, a bankokat, az önkormányzatokat, de magát a kormányt is áldozatok meghozatalára készteti. Ennek része a gépjárműadó elvonása is, az most a védekezési alapot gazdagítja.

„Az adott szó becsülete mindkettőnket kötelez. Kötelez annyiban, hogy ha a döntések néha nehezek vagy fájóak is, azokat a jó ügy érdekében, a közösségünk érdekében meg kell tudni magyarázni, el kell tudni fogadni, és végre kell tudni hajtani. Ez nem öncélból, hanem a közösségeink, a város közössége érdekében született meg, minden magyar település közössége érdekében. Hogy az ország túl tudjon lenni a víruson” - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

A politikus hozzátette: most az ózdi emberek, közösségek, intézmények, és a helyieket foglalkoztató cégek a legfontosabbak. Az a cél, hogy a lakosság biztonságban érezze magát. Szerinte a kormány a védekezés érdekében meghozott intézkedések révén két héttel megelőzte a nyugat-európai országokat, ami kulcsfontosságú az egészségügyi ellátórendszer kapacitása szempontjából.

Vissza