Terjed a koronavírus2020. április 3. (péntek) 19:00 - Híreknews/9179_0_300.jpgElérhetővé váltak a hatósági házi karanténnal kapcsolatos adatok a koronavirus.gov.hu weboldalon. Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján kiderült, hogy 623 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, 26-an elhunytak és 43-an gyógyultan hagyhatták el a kórházat. Emellett Orbán Viktor, miniszterelnök bejelentette, hogy idén minden egészségügyi dolgozónak 500 ezer forintos pluszjuttatást biztosítanak.

623 főre emelkedett azok száma, akik bizonyítottan új típusú koronavírus-fertőzésben szenvednek hazánkban. Megyénkben továbbra is 6 fertőzött van. Az operatív törzs mai tájékoztatójából kiderült, hogy a betegek közül 26-an elhunytak, és 43-an gyógyultan hagyták el a kórházat. Dr. Müller Cecília szerint még mindig a csoportos megbetegedések időszakában vagyunk. Noha napról napra azt látjuk, hogy növekszik az érintettek száma, ezek az egész országban kiterjedten fordulnak elő. A sikeres diagnosztizálás miatt már sok ezer tesztet végeztek el.

„A minták laboratóriumban történő vizsgálata gőzerővel folyik. A kijelölt laboratóriumok 0-24 órában dolgoznak, és ezért jelentősen nő a mintavételek, illetve a vizsgálatok száma is. Immáron 17769 vizsgálatot tartunk számon” - mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Mától a koronavirus.gov.hu oldalon a hatósági házi karanténokkal kapcsolatban is új információk érhetőek el. A járvány ezen szakaszában már az otthoni karantén a jellemző, hiszen kórházba már csak azok az igazolt fertőzöttek kerülnek, akiknek olyan súlyos tünetei vannak, hogy ilyen fajta ellátást igényelnek. Az otthoni korlátozásnak a betartását a rendőrök ellenőrzik.

„Továbbra is ellátjuk a hatósági házi karanténnal történő rendőrségi feladatokat. Ellenőrzéseink száma már meghaladta a 82 ezret. 82627 ilyen ellenőrzést hajtottunk végre. Sajnálatos módon azt látjuk, ahogy az idő halad előre, egyre inkább több a hatósági házi karantént megszegők száma. Így a szabálysértési szankciók számában is ez megmutatkozik. Az elmúlt időszakban 564 szabálysértési feljelentést tettünk hatósági házi karantén megszegőivel szemben. 49 esetben figyelmeztetést, illetve 231 esetben helyszíni bírságot kellett kiszabnunk” - emelte ki Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

A miniszterelnök ma reggel arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy minden egészségügyi dolgozónak 500 ezer forintos pluszjuttatást biztosítanak. A kijárási korlátozás április 11-ig van érvényben, a tervek szerint jövő héten szerdán döntenek majd a további lépésekről.

Vissza