Digitális segítség (képgalériával)2020. április 3. (péntek) 19:00 - Oktatásnews/9177_0_300.jpgDigitális kapcsolatfelvétel segítségével motiválják a Válaszút Programban részt vevő diákokat. A Magyar Református Szeretetszolgálat által két éve indított projekt célja, hogy megteremtse a sikeres életpálya megvalósításához szükséges feltételeket a hátrányos helyzetű fiatalok részére.

Nagy segítséget jelentenek a Válaszút Program mentorai és mentoráltjai számára azok a tabletek, amelyeket még tavaly osztottak ki annak a hatvan résztvevő diáknak, akiket még 2018-ban vontak be a projektbe. A jelenlegi helyzetben a fiatalok nem látogathatják azokat az órákat, amelyeket a veszélyhelyzet kihirdetése előtt a Magyar Református Szeretetszolgálat interaktív termében tartottak meg. A digitális eszközök segítségével azonban a pedagógiai-, és a szociális mentorok továbbra is tudják tartani a kapcsolatot a tanulókkal.

„Saját tabletjükön gyakorolják a különböző alkalmazásokat, programokat. Tehát ebben segítek nekik, hogy felhasználó szinten sajátítsák el ezeket a képességeket, hogy a különböző programokat használják” - mondta Kozupné Tóth Bianka, a Vasvár Úti Általános Iskola pedagógusa.

A civil szervezet által indított felzárkóztató programmal kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy ez az országban kizárólag városunkban működik. Az ebben résztvevő szakemberek pedig több területen is segítséget nyújtanak.

„Maga a segítés négy lábon áll. Egyik oldala a szociális segítés, amely ifjúságsegítést, családgondozást foglal magába. Aztán van a mentálhigiénés tanácsadás, pályaorientációs tanácsadás, ami egyénileg mindig digitális módon történik, illetve vannak személyes csoportos foglalkozások, és van egy pedagógiai módszer is, ez a negyedik lába. Ami egyrészt abból áll, hogy különböző informatikai és huszonegyedik századbeli technikákat próbálunk tanítani a gyerekeknek” - nyilatkozta Bakos Zsuzsanna, a Magyar Református Szeretetszolgálat Válaszút Programjának szakmai vezetője.

A projekt keretében úgynevezett E-mentorálás is működik. Ennek megvalósításához középiskolás, illetve felsőoktatásban résztvevő diákokat szólítanak meg, hogy csatlakozzanak a segítségnyújtás ezen formájához. Az ő feladatuk az általuk mentorált fiatalok tanulásban való segítése, korrepetálása. Ez a lehetőség a diák segítők számára is hasznos, hiszen a tapasztalatokon túl ily módon a középiskolások számára előírt közösségi szolgálati időt is megszerezhetik. A programban résztvevő kilenc szakember közül összesen három szociális mentor segíti a fiatalokat.

„Fő feladatunk a családgondozás, a családokkal való kapcsolattartás, és még foglalkozunk a gyerekekkel is. Mi szervezzük meg a gyerekeknek a foglalkozását, behordjuk ide a digitális terembe a gyerekeket. A mostani helyzetben pedig az a feladatunk, hogy felvegyük velük a kapcsolatot, próbálunk minden gyerekkel tanulni” - emelte ki Rubintné Szűcs Emőke, a Magyar Református Szeretetszolgálat szociális mentora.

A szülők együttműködőek a szolgálat szakembereivel, szívesen fogadják a segítséget. Időnként persze előfordul, hogy néhány diák elutasító, de olyan eset is bőven van, amikor a feladatok megoldásában nemcsak a fiatal, hanem a család többi tagja is aktívan részt vesz. A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány a jelenlegi helyzetben egyéb módon is igyekszik segíteni. Az elmúlt időszakban közel hét millió forint értékben, 1200 rászorulónak osztottak szét immunerősítőket, élelmiszereket. A szervezet a veszélyhelyzet miatt bajba jutottakon kíván segíteni az „Összefogás az újrakezdésért” elnevezésű krízisalappal. Aki ily módon támogatná a kezdeményezést, az alábbi számlaszámra (Összefogás az újrakezdésért 10702019-85008898-51100005) utalhatja a felajánlott összeget. De adományvonalukat is hívhatják (Adományvonal: 1357) a segíteni szándékozók.


177_0_t 177_1_t 177_2_t 177_3_t
177_4_t 177_5_t 177_6_t 177_7_t
177_8_t 177_9_t 177_10_t 177_11_t
177_12_t
Vissza