Kiemelt időszakok2020. április 1. (szerda) 19:00 - Városnews/9171_0_300.jpgSzámos félreértés terjed el az utóbbi napokban bevezetett nyitvatartási korlátozásokkal kapcsolatban. Sokan csak felületesen olvassák el az ezzel foglalkozó rendeleteket, míg mások csak a szóbeszédekre hagyatkoznak. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint nem minden boltra érvényes a 65 év felettiek idősávos és a délután három óra utáni szabályozás.

Számos esetben találkozhatunk azzal, hogy a még nyitva tartó üzletek előtt tanácstalanul állnak a vásárlók. Az elmúlt napokban megjelent szabályozásokkal kapcsolatban gyakran csak fél információkkal rendelkeznek az emberek. Vagy nem olvassák el figyelmesen a rendeleteket, vagy a szóbeszédekre hagyatkoznak. Az egyik műszaki cikkeket árusító üzletben is azt tapasztalták, hogy többen nincsenek tisztában a lehetőségeikkel.

„A szabály, amit be kell tartanunk az a három órás nyitvatartás, tehát azután nem tudunk kiszolgálni senkit, de addig, vagyis fél kilenctől három óráig bárkit. Időset, fiatalt, tehát minden korosztályt korlátozás nélkül kiszolgálunk, tehát a műszaki cikkekre nem vonatkozik ez a 9-től 12-ig tartó szabályozás” - mondta Kápolnai Jánosné, a Kápolnai Kft. ügyvezető igazgatója.

Egyebek mellett a dohányboltokban is több új szabályozás lépett életbe a járványhelyzet miatt. Az egyik üzletben például hamarosan már újságot sem lehet vásárolni, ez az állapot az előzetes tervek szerint a veszélyhelyzet végig tart majd. Itt a rendszeres fertőtlenítést, és a vásárlók mennyiségének szabályozását választották a védekezés elősegítésére. Rájuk egyébként sem a 65 felettiek idősávos, sem pedig a délután háromtól tartó korlátozás nem vonatkozik.

„Például hivatalosan ezt a kiírást nem közölték velünk, mindenki saját maga találta ki. Mi már kiraktuk ezt a veszélyhelyzet bevezetése előtt. Azért kicsi ez a boltterület, így egy ember és egy eladó lehet. Köztük itt van ez a plexi, ami egy nagyon jó dolog, mert így nem tudunk egymásra lehelni” - nyilatkozta Pecsenye István, egyéni vállalkozó, dohánybolt tulajdonos.

Emellett az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzletekre, továbbá a gyógyszertárakra, a gyógyászati segédeszközt forgalmazókra, valamint az üzemanyag-töltőállomásokra sem vonatkozik a 15 órától reggel 6-ig tartó tiltás.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 1. bekezdésétől eltérően szabálysértést követ el, aki: vendéglátó üzletben, üzletben, rendszeres zenés, táncos rendezvényen, a rendezvény helyszínén, valamint az előadó-művészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartott eseményen…meg nem engedett időpontban vagy meg nem engedett módon tartózkodik.

A szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, míg a legmagasabb tétel pedig ötszázezer forint.

Vissza