Pontosabb adatok2020. március 31. (kedd) 19:00 - Híreknews/9164_0_300.jpgRészletesebb információkat tettek közzé a koronavírus-járvány áldozatairól. A hivatalos kormányzati honlapon ezentúl nemcsak az elhunytak száma, hanem életkoruk, nemük és krónikus alapbetegségeik is megjelennek. Az Országgyűlés egyébként hétfőn elfogadta a koronavírus-törvényt, így a veszélyhelyzetben kiadott rendeletek egészen a rendkívüli jogrend végéig érvényben maradnak.

Az Országgyűlés 138 igen és 53 nem szavazattal elfogadta, Áder János köztársasági elnök pedig már alá is írta a koronavírus-törvényt. Ezzel a kormány arra kapott felhatalmazást, hogy a jelenleg is érvényben lévő veszélyhelyzet végéig rendeletekkel irányíthassa az országot. A rendkívüli jogrend idején kiadott rendelkezések tehát nemcsak tizenöt napig, hanem a veszélyhelyzet fennállásáig maradnak érvényben. A járványnak egyébként a ma reggeli adatok szerint hazánkban már 492 fertőzöttje van, az elhunytak száma tizenhatra emelkedett. Az áldozatokról mától részletesebb adatokat közölnek, így a kormányzati honlapon nemük, életkoruk és krónikus alapbetegségeik is láthatóak.

„Az elmúlt időszakban a tizenhat elhunyt esetében is elemeztük ezeket az adatokat. Elmondható az, hogy valamennyi elhunyt esetében valamilyen krónikus megbetegedést felleltünk a járványügyi elemzés során. A legtöbben közülük szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedtek, annak különböző formáiban. Sajnos volt köztük rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedő is” - mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának munkatársa elmondta, hogy a járvánnyal összefüggésben eddig több mint száz büntetőeljárást indítottak. A jogsértések között rémhírterjesztés, közveszéllyel fenyegetés, csalás és járványügyi szabálysértés is szerepel. A kijárási korlátozással kapcsolatban azonban pozitívak a tapasztalatok.

„Úgy látjuk, hogy a bevezetett intézkedések a járvány lassítását szolgálják. Rendőri intézkedéseket a következőképpen vezettünk be. 943 rendőri intézkedést foganatosítottunk az elmúlt három napban, ennek jelentős része figyelmeztetéssel zárult, 822 esetben. Kilencven fővel szemben kellett szabálysértési feljelentést, és tizenhárom fővel szemben helyszíni bírságot alkalmaznunk” - emelte ki Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának munkatársa.

Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján is elhangzott, hogy aki csak teheti, maradjon otthon, lakását mindenki csak a legszükségesebb esetben hagyja el. Minimálisra kell csökkenteni a személyes érintkezések számát, és ügyelni a higiéniás szabályok betartására. Dr. Müller Cecília arról is beszélt, hogy jelentősen nőni fog a laboratóriumi vizsgálatok száma, és új eljárásrendet is kidolgoznak a vizsgálatokra.

Vissza