Fontos intézkedések2020. március 30. (hétfő) 19:00 - Városnews/9163_0_300.jpgRendszeresen egyeztetnek a kórházzal, a tesztek beszerzése folyamatban van: amiben csak tud, segít az önkormányzat. Többek között erről is beszélt a Háttér online vendégeként Janiczak Dávid. A polgármester elmondta továbbá, hogy ingyenes hirdetési lehetőséggel támogatják azokat az árusokat, akik a piac bezárása miatt most házhozszállításra kényszerülnek.

Aktuális intézkedéseiről beszélt a Háttér vendégeként Janiczak Dávid. A polgármester szerint a legfontosabb az, hogy aki csak teheti, maradjon otthon, hiszen így akadályozhatjuk meg a legjobban a vírus terjedését. Erre egyébként egy feliratozott teherautó, hangosbemondó, most pedig már egy kiadvány is felhívja az ózdiak figyelmét. A minden postaládába eljuttatott tájékoztatón szerepelnek a házi segítségnyújtással kapcsolatos tudnivalók is, azt egyébként a polgármester szerint sokkal több idősnek igénybe kellene vennie. A folyamat gördülékenyebbé tételéhez más területekről csoportosítottak át dolgozókat. A beszélgetésben a Városi Piac problémájára is rátért, azonban azt továbbra sem tervezi kinyitni, hiszen nem megoldható a vásárlók közötti távolságtartás. Azonban a kistermelők, kereskedők számára nyílik lehetőség az árusításra.

„Már több árus önmagától is átállt arra a lehetőségre, hogy házhoz szállítson. A házhoz szállításnak a megkönnyítésére felajánlottuk az árusoknak, hogy a városi televízió segítségével ingyenes reklámfelületet biztosítunk számukra, hogy reklámozzák ezt a lehetőséget. Bízom abban, hogy mindenki megtalálja annak a módját – akár a mi segítségünkkel, akár esetleg azon felül is –, hogy az áruját eljuttassa a vásárlókhoz, de ez ne a Városi Piac legyen” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A polgármester a kórházzal is folyamatosan egyeztet, ezért a betegség beazonosításához szükséges teszteket rendeltek. Eddig ilyen nem volt az egészségügyi intézményben. Janiczak Dávidot egyébként a protokoll szerint nem tájékoztatják a koronavírusos esetekről, ezért erről nem nyilatkozott, azonban a hatósági házi karanténban lévők ellátása az ő feladata.

„Nekem kell gondoskodnom a hatósági házi karanténban lévőkről, amire a rendszer fel van készülve és készen állunk, bár ilyen segítségkérés még nem érkezett. Kicsit akadozik azoknak a határozatoknak a hozzám való eljutása is, ami a hatósági házi karanténban lévőket sorakoztatná fel. Hivatalos úton eddig tíz ilyen határozatot kaptam. Sikerült megtudnom más forrásokból, hogy ötvenöt hatósági házi karanténban lévő személy van Ózdon” - tette hozzá Janiczak Dávid, polgármester.

Azt mondja, ők külföldről érkeztek haza. Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai ellenőrzik, hogy betartják-e az utasításokat. A Janiczak Dáviddal készült beszélgetést teljes egészében az Ózdi Krónika után jelentkező Háttér című magazinban láthatják, amelyben a felsoroltakon kívül más témákról is szó esik.

Vissza