Betartják a szabályokat (képgalériával)2020. március 30. (hétfő) 19:00 - Városnews/9162_0_300.jpgKomolyan veszik az ózdiak a kijárási korlátozást. Az erről szóló kormányrendelet szombaton lépett életbe. A szokásoshoz képest majdnem teljesen megüresedtek az utcák, hétvégén szinte szellemvárosnak tűnt településünk. Az egyik hipermarketlánc ózdi áruházában is jártunk: ott délig szinte alig, 12 óra után azonban sorra jöttek a vásárlók.

Szombaton már csak elvétve láthattunk autókat az úton, vagy járókelőket a köztereken, pedig ilyenkor zsúfolásig megtelik a piac környéke. Mindez a kijárási korlátozás és a napok-hetek óta futó #maradjotthon kampány következménye.

A kijárási korlátozás hatására sokkal kisebb a forgalom a Gyújtón és térségében is. Látszik, hogy az emberek célirányosan mennek vásárolni, boltba vagy gyógyszertárba, és sokan megtartják az ajánlott távolságot egymástól.

Az Újváros téren is hasonló a helyzet, kevés embert látni az utcákon. Úgy tűnik, csak az megy ki, akinek muszáj. A korlátozás természetesen érinti az üzleteket is.

Az egyik hipermarketlánc ózdi áruházában hangosbemondóval segítik a vásárlókat a szabályozás betartásában. Megkerestük a Tesco sajtóosztályát, akik a korlátozással kapcsolatban a következő választ küldték.

„Ahol az áruházi eladótérben van rádió, a délelőtti órákban többször is felhívjuk a figyelmet a rendeletre és a szabályokra. A hangosbemondón 8:20-kor, 8:30-kor és 8:40-kor is adunk általános tájékoztatást. Emellett 8:45-kor a hangosbemondókon keresztül {...} is megkérjük az áruházaink eladóterében tartózkodó 65 év alattiakat, hogy fejezzék be a vásárlást, és hagyják el az eladóteret. Ugyanezt 11:45-kor is megtesszük, amikor az eladótérben tartózkodó 65 év felettieket kérjük meg udvariasan, hogy a saját biztonságuk érdekében 12-ig fejezzék be a vásárlást, és hagyják el az eladóteret” - áll a Tesco közleményében.

Több 65 év alatti vásárló dél előtt néhány perccel megpróbált bemenni az eladótérbe, de a biztonsági őr visszafordított mindenkit. Igyekeznek betartani és betartani a szabályokat.

„Most jöttem haza Esztergomból, mert ott dolgozom. És nem is tudtam róla, hogy ez van. Ott Esztergomban nem nagyon tartják be. Megpróbálok odafigyelni rá, hogy minél hamarabb vissza tudjak menni dolgozni. Elég rossz ez így most, de be kell tartani, hogy az időseket megóvjuk, nehogy elkapják, nehogy betegek legyenek” - nyilatkozta Kovács Márk.

Ahogy közeledett a 12 óra, úgy lettek egyre többen az áruház előterében, és csak dél elmúltával léphettek be az eladótérbe. Az üzletben egyébként több helyen, több módon is felhívják a vásárlók figyelmét a szabályozásra, amelynek értelmében 9 és 12 óra között a 65 éven felüliek, míg előtte és utána csak a 65 éven aluliak léphetnek be.


162_0_t 162_1_t 162_2_t 162_3_t
162_4_t 162_5_t 162_6_t 162_7_t
162_8_t
Vissza