Járványügyi tájékoztató2020. március 30. (hétfő) 19:00 - Híreknews/9160_0_300.jpgKórházparancsnokok álltak munkába az ország 108 egészségügyi intézményében. Feladatuk az lesz, hogy a szükséges támogatást biztosítsák a kórházak számára. Orvosszakmai kérdésekben nem foglalhatnak állást, nem tehetnek javaslatot, és döntést sem hozhatnak. Szerepük vagyonbiztonsági és járványügyi biztonsági kérdésekben lesz, valamint a készletek rendelkezésre állásáról gondoskodnak.

Kórházparancsnokok álltak munkába országszerte, összesen 108 egészségügyi intézményben. A megbízóleveleket már vasárnap délután átvették Halmosi Zsolt országos rendőrfőkapitány-helyettestől, aki egyben az országos kórházfőparancsnoki tisztséget is betölti. Az operatív törzs ma délelőtti sajtótájékoztatóján Halmosi Zsolt úgy fogalmazott, a kórházparancsnokoknak azt kell biztosítaniuk, hogy az intézmények megkapják a szükséges támogatást a felkészülési időszakban. Nem foglalhatnak állást orvosszakmai kérdésekben, ilyen témában nem tehetnek javaslatokat, nem hozhatnak döntéseket. Szerepük a vagyonbiztonsági és a járványügyi biztonsági területeken lesz.

„Rendkívül fontos feladatuk biztosítani azt, hogy az egészségügyi készletek, védőeszközök, azok az eszközrendszerek, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a gyógyítási folyamat zavartalanul történjen meg, rendelkezésre álljanak. Az a feladatuk, hogy amennyiben az adott kórház, egészségügyi intézmény ebben a kérdéskörben bármilyen hiányossággal rendelkezik, jelezzék felém ezt a hiányt. Az országos törzsön keresztül megfelelő segítséget vagy átcsoportosítást fognak kapni” - mondta Halmosi Zsolt, országos kórházfőparancsnok.

Magyarországon a ma reggeli adatok szerint 447 fertőzöttet regisztráltak, náluk igazolták a tesztek az új típusú koronavírus jelenlétét. Tizenöten elhunytak a betegség következtében, azonban 34-en már meggyógyultak. Az országos tisztifőorvos kifejtette, hogy a vírus fertőzöttjeinek nyolcvan százaléka otthonában lábadozhat, kórházi kezelésre csak a súlyosabb esetekben van szükség. Kockázati tényezőt jelentenek a szív- és érrendszeri, daganatos, légzőszervi, illetve emésztőrendszeri megbetegedések, továbbá a diabétesz. Hazánk továbbra is a csoportos megbetegedések szakaszában van.

„A fertőződések emelkedésének ellenére robbanásszerű terjedés nem következett be. Ebben nagyon nagy részük van önöknek, akik együttműködnek a hatóságokkal. Szeretném ezt megköszönni mindenkinek, aki együttműködik, és erre a továbbiakban is kérni önöket” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A tisztifőorvos ismét hozzátette: a legfontosabb, hogy aki csak teheti, maradjon otthon. A kijárási korlátozás betartása mellett csak akkor hagyjuk el lakásunkat, ha arra tényleg szükség van. Aki betegnek érzi magát, és a koronavírus tüneteit véli felfedezni, telefonon keresse háziorvosát, semmiképpen se személyesen.

Vissza