Alternatív megoldások (képgalériával)2020. március 27. (péntek) 19:00 - Városnews/9155_0_300.jpgNem nyit újra a Városi Piac, amelynek oka a járványügyi veszély fokozódása. A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy az árusok egy petíciót juttattak el Janiczak Dávid polgármesterhez. Ebben az aláírók azt kérték, hogy nyissák újra a kereskedelmi egységet. A kialakult helyzethez alkalmazkodva sok termelő megpróbálja egyedi megoldásokkal pótolni kiesett bevételét.

Zöldségesládákkal, aszfaltra rajzolt vonalakkal igyekeznek a kereskedők biztosítani a vásárlók közti kellő távolságot. A kisebb piacokon az árusok sok helyen maszkban és kesztyűben dolgoznak, azonban a Városi Piac közel két hete zárva tart: erről az polgármester március 14-én döntött. Az ide látogatók nagy száma miatt ugyanis a vásárlók fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve. A magunk és mások egészségének megóvása érdekében most különösen fontos az is, hogy kerüljük a tömeget, illetve hogy bevásárlásainkat minél gyorsabban és célirányosabban bonyolítsuk.

„Tegnap reggel a piaci élelmiszerárusok mintegy harminc aláírással megerősített petíciót juttattak el hozzám, miszerint nyissam újra a Városi Piacot. A kollégáimmal leültünk, átbeszéltük a helyzetet. A piac bezárásáról harminc fertőzöttnél döntöttünk. Semmi sem indokolja, hogy a fertőzöttek magasabb létszáma mellett újra nyissuk a piacot. Döntenünk lényegében az árusok bevétele, és az emberek élete között kellett. Számomra mindennél fontosabb az életnek a védelme” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Ha újra megnyitna a piac, az könnyen járványügyi gócponttá válhatna. A témára a városvezetés minden héten visszatér majd, és ha a járványveszély csökken, az újranyitás mellett döntenek majd. A biztonság mellett fontos az is, hogy a veszélyhelyzet miatt megváltozott vásárlási szokásokhoz az értékesítési oldal képviselői egyéb módon is alkalmazkodjanak, így több ózdi kereskedő is vállalta, hogy termékeit házhoz is szállítja. Ez nagy segítség azoknak, akik egészségük megóvása érdekében igyekeznek otthon maradni. Az elsősorban idősek által igénybe vett új szolgáltatással elérhető, hogy ne alakuljon ki tömeg a kisebb piacokon, elárusítóhelyeken.

„Elsősorban füstölt áru, hurka, kolbász, tepertő, még ezen kívül ezek, amiket lehet vásárolni” - nyilatkozta Csépányi Csaba, kistermelő.

A kiszállítást a kereskedő Ózd környéki településekre is vállalja, és egyelőre az élelmiszer-utánpótlás is folyamatosan biztosított. A közösségi oldalakon és egyéb fórumokon is sok hirdetést találni, amelyekben különféle termékek házhoz szállítását vállalják. Érdemes élni ezekkel a lehetőségekkel, hiszen így könnyebben betarthatók azok az óvintézkedések, amelyek saját és mások egészségének megóvása érdekében elengedhetetlenek.


155_0_t 155_1_t 155_2_t 155_3_t
155_4_t 155_5_t 155_6_t 155_7_t
155_8_t 155_9_t 155_10_t 155_11_t
Vissza