Felkészült a kórház2020. március 27. (péntek) 19:00 - Városnews/9154_0_300.jpgTovábbra sincs koronavírusos beteg Ózdon. Többeknél már végeztek tesztet, sőt olyan is volt, akit más városba szállítottak át, de eddig mindenkinél negatív eredmény született. Többek között erről számolt be dr. Bélteczki János. Az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója elmondta, az intézményben minden védőfelszerelés rendelkezésre áll, és az intenzív ellátásra használható ágyak is megfelelnek minden követelménynek.

Számos fontos változást és óvintézkedést vezettek be az elmúlt időszakban az ózdi Almási Balogh Pál Kórházban a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása, lassítása érdekében. Ilyen többek közt az egykapus beléptetési rendszer, a betegútvonalak átalakítása, az osztályszerkezet változtatása és a látogatási tilalom elrendelése. Az intézmény főigazgatója az Ózdi Városi Televízió Háttér című műsorában elmondta, mindeddig nincs és nem is volt koronavírusos beteg az intézményben. A gyanú ugyan többeknél felmerült, de mindannyian negatív tesztet produkáltak. A betegek elkülönítésére felkészült az ózdi kórház, és az intenzív ágyak is adottak.

„Jelen pillanatban hét ágya van az Almási Balogh Pál Kórháznak, nagyon jól felszerelt, modern. Amennyiben a rosszabb verzió valósul meg, tehát az olaszországi helyzet, készítettünk terveket annak érdekében, hogy ezt a kapacitást akár 14-re is fel lehet fejleszteni. Természetesen ehhez kormányzati segítség szükségeltetik, hiszen ennek irgalmatlan nagy költségvonzata van” - mondta dr. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója.

A régión belül Egerben 35 intenzív ágy áll rendelkezésre, míg Miskolcon komplett járványkórházat alakítottak ki a Semmelweis Tagkórházban. A megfelelő védőfelszerelések Ózdon is a kórházi dolgozók rendelkezésére állnak, őket egyébként a mentősökhöz hasonlóan rendszeresen szűrik is.

„Rendelkezésre áll minden, az eljárásrendben leírt védekezőeszköz. Az a záloga a sikernek, hogy megfelelően használjuk. Ezeket be kell gyakorolnunk, ezt tesszük. Egy rossz mozdulat is gyakorlatilag a legjobb védekezőeszközt is hatástalanná teszi” - tette hozzá a főigazgató.

Dr. Bélteczki János elmondta, hogy 32 éves orvosi pályafutása alatt még nem találkozott hasonló helyzettel. A kínai egészségügyi dolgozók azonban már tankönyveket írtak, és tapasztalataikat is közzétették. A legfontosabb az, hogy hazánk ne jusson az olaszokhoz vagy spanyolokhoz hasonló helyzetbe. Ha hirtelen ugrik meg a betegségszám, akkor gyorsan leterhelődik az ellátórendszer, de ha sikerül ellaposítani a járványgörbét, akkor ez elkerülhető. A főigazgató hozzátette: sok felajánlást kapnak, ami erőt ad nekik. Minden támogatást szívesen fogadnak a továbbiakban is. A lakosságot pedig arra kérik, kövessék az előírásokat, ajánlásokat. A dr. Bélteczki Jánossal készült teljes beszélgetést az Ózdi Városi Televízió hétfőn este, az Ózdi Krónika után tűzi műsorra.

Almási Balogh Pál Alapítvány
10701290-22694706-51100005

Vissza