Szigorodó rendelkezések2020. március 27. (péntek) 19:00 - Híreknews/9153_0_300.jpgKijárási korlátozást rendelt el a kormány országos szinten. A rendelkezés szombaton lép életbe, és egészen április 11-éig marad érvényben. Ez idő alatt a lakóhelyet csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az idősek csak reggel kilenc óra és dél között látogathatják az élelmiszerüzleteket, gyógyszertárakat és piacokat. Ebben az időszakban viszont erre másnak nincs lehetősége.

Csak munkavégzés, illetve az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatja el az otthonát mindenki Magyarországon szombattól. A miniszterelnök a kijárási korlátozást a Kossuth Rádióban jelentette be ma reggel. A közbeszédben már régóta szó volt arról, hogy megszülethet egy ilyen rendelkezés, ám ezt mindeddig nem látták szükségesnek a döntéshozók. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón még arról beszélt, hogy akkor fogják korlátozni a kijárást, ha az indokolt lesz. A rendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

„Két héten keresztül mindannyian az otthonunkat vagy lakóhelyünket csak munkavégzés, vagy alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el. Van egy olyan szakasza ennek a rendeletnek, ami azzal foglalkozik, hogy elviselhető módon válassza el az időseket a fiatalabbaktól. Mivel a rendeletben szerepel az is, hogy az élelmiszerboltokban, drogériákban, patikákban – amelyek egyébként nyitva tarthatnak – olyan speciális szabály lép életbe, hogy a 65 év fölöttiek napközben 9 és 12 óra között látogathatják ezeket a boltokat. Viszont ebben az időszakban mások nem mehetnek be oda” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

Fontos, hogy egyelőre nem kijárási tilalomról, hanem korlátozásról van szó. Ugyanakkor már ez a rendelkezés is úgy fogalmaz, hogy lakóhelyét, tartózkodási helyét mindenki kizárólag alapos indokkal hagyhatja el. Ilyen többek közt a munkavégzés, amihez nem szükséges semmilyen különleges nyomtatvány. Nem tiltják a napi fogyasztási cikkeket értékesítő üzletben való vásárlást sem. Emellett fel lehet keresni egyebek mellett a benzinkutakat, dohányboltokat, a fodrászt és manikűröst. Az egészségügyi ellátások és szolgáltatások szintén igénybe vehetőek, de továbbra is fontos, hogy aki koronavírus-gyanúsnak érzi magát, jelentkeznek nála a betegség tünetei, ne személyesen, hanem telefonon keresse fel háziorvosát. A rendelet megengedi az egyéni szabadidős sporttevékenységek végzését is.

A legfontosabb továbbra is az, hogy aki csak teheti, maradjon otthon. Minimálisra kell csökkenteni a személyes érintkezések számát, és másoktól legalább másfél méteres távolságot tartani. Lényeges a személyes higiéniás szabályok betartása is.

Fontos, hogy továbbra sincs szükség élelmiszerek, fogyasztási cikkek felhalmozására, a tömeges pánikvásárlás csak a megfertőződés kockázatát növeli. Az élelmiszer- és gyógyszerellátás folyamatos lesz, az üzletek a kijárási korlátozás alatt is üzemelnek. A legtöbb áruházlánc a dolgozók és vásárlók egészsége érdekében korlátozza a nyitvatartást. Emellett az új rendelkezés szerint tehát a 65 év felettiek április 11-éig csak reggel kilenctől délig intézhetik a bevásárlást, viszont ebben az időszakban csak ők tartózkodhatnak az üzletekben. Aki a rendeletben foglaltakat megszegi, szabálysértést követ el, és öttől ötszázezer forintig terjedő bírsággal sújtható.

Vissza