Vele vagy nélküle (képgalériával)2020. március 26. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9151_0_300.jpgElég nagy a káosz a maszkok ügyében az országos tisztifőorvos szerint. Dr. Müller Cecília elmondta, bár az egészségügyi dolgozóknak fontos hordani, az utcán ez nem fogja megállítani a járvány terjedését. Városunkban is megoszlanak a vélemények a védekezés ezen formájáról. Viselésük sokak szerint azonban egy minimális védelmet mindenképp nyújt.

A koronavírus-járvány megelőzése érdekében elrendelt veszélyhelyzet, illetve az országosan meghirdetett #maradjotthon kampány óta Ózdon is jóval kevesebb embert látni a város utcáin. Főként azonban pont a veszélyeztetettebb idős korosztállyal lehet találkozni, akik főleg bevásárlás céljából hagyják el otthonaikat. Van, aki maszkban, van, aki pedig anélkül járkál a városban.

„Amennyiben az ember a híreket nézi, illetve tájékozódik, jobb az óvatosság, meg azért már én is elmúltam 65 éves” - mondta Andrejkovics László.

„Gondozónő vagyok, vigyázunk az öregekre és saját magunkra is. Saját családunkra, és most megkérek minden idős embert, hogy maradjon otthon” - hangsúlyozta Bancsókné Simon Beáta.

„Állandó kézmosás, fertőtlenítés, bent a munkahelyen is. Nem jó, nagyon veszélyes a helyzet az biztos, oda kell figyelni mindenre” - nyilatkozta Varga István.

Számos olyan járókelőt is megkérdeztünk, aki nem viselt maszkot. Többen azt mondták, hogy alig találni a boltokban, illetve volt olyan is, aki állítása szerint most tervez majd vásárolni.

„Az a baj, hogy nincsen. Én kettős állampolgár vagyok. Szlovák is, meg magyar is, és mondták, hogy nem engednek át, ha nincs maszk. Keresem, kutatom, a komisszárokkal is beszéltem a határon, fel van vásárolva, a lakosság nem nagyon jut hozzá” - fogalmazott Pusoma Géza István.

Az országos tisztifőorvos szerint bár az egészségügyi dolgozóknál fontos, hogy hordjanak maszkokat, illetve azok is, akik már megbetegedtek, azonban annak utcán való viselése önmagában nem fogja megállítani a járvány terjedését. Ezzel szemben, ha valakinek biztonságérzetet nyújt, az egy egyszerű szájmaszkot is viselhet. Ezzel a véleménnyel nem minden orvos ért egyet.

„Az én véleményem az, hogy a jelenlegi rendkívüli helyzetben a maszk egy minimális védelmet nyújt. Antivirális hatása, tehát vírusmegelőző hatása nincsen, bármilyen maszkon előbb utóbb azok az apró részecskék valóban át tudnának hatolni. De a vírusok nem magukban szálldosnak a levegőben, hanem valamihez tapadva. Egy porszemcséhez, vagy apró vízcseppekhez tapadnak, és a maszkok ezt tudják kiszűrni” - emelte ki dr. Vámos Henrietta, háziorvos.

Dr. Vámos Henrietta hozzátette, hogy egy másik előnye is lehet annak, ha valaki maszkot visel, mivel így kevesebb az esélye annak, hogy a szájához vagy orrához ér az illető. Abban azonban szinte minden szakértő egyetért, hogy a rendszeres kézmosás és a távolságtartás továbbra is fontos.


151_0_t 151_1_t 151_2_t 151_3_t
151_4_t 151_5_t 151_6_t 151_7_t
Vissza