Kistérségi óvintézkedések (képgalériával)2020. március 26. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9150_0_300.jpgA kistérségben is felkészültek a járványra. Az Ózd környéki települések önkormányzatai különböző intézkedésekkel próbálják meggátolni a koronavírus terjedését. Ennek érdekében kiemelten fontos a lakossággal való hatékony együttműködés, illetve a szabályok betartása és betartatása is.

Maszkot viselő járókelők, egymástól tisztes távolságot tartó vásárlók állnak az élelmiszerboltok előtt több Ózd környéki településen. Ezen kívül sok helyen buszmegállókat, köztéri padokat fertőtlenítő közfoglalkoztatottakat is láthatnak az arra közlekedők. A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet következtében sok önkormányzat nemcsak a kötelező kormányzati utasításokban foglalt intézkedéseket vezette be, hanem továbbiakat is életbe léptetett. Ezek szintén a lakosság védelmét szolgálják.

„Ami egyik nagyon fontos, hogy lehetőségünk van arra, miután van egy kézműves házunk és egy szövőműhelyünk, összevontuk az ő tevékenységüket, és nem szőnek és nem hímeznek, hanem itt az asztalon látható maszkokat gyártják. Ezeknek az elosztását úgy képzeltük el, illetve úgy hajtottuk végre, hogy először is a szociális ágazatban dolgozók részére készítettünk, következtek a konyhai dolgozók, akik a gyermekétkeztetést és a szociális étkeztetést akadálymentesen, folyamatosan biztosítják” - mondta Vámos Istvánné dr., Arló polgármestere.

Számos egyéb módon próbálják védeni a lakosok egészségét Arlóban. A helyi kereskedők például vállalták, hogy élelmiszert szállítanak ki az egyedül élő emberek számára. Ezen túl a helyi polgárőrök minden nap szolgálatot teljesítenek, különös figyelmet fordítanak a csoportosulásokra, illetve az utcán egyedül tartózkodó gyermekekre. Ilyenkor felszólítják őket, hogy a saját, illetve mások biztonsága érdekében térjenek haza otthonaikba. Farkaslyukban is sikerült hatékonyan megszervezni a feladatok ellátását.

„Az idősek védelme érdekében ügyeleti szolgálattal a hivatalunk minden nap reggel nyolctól délután négy óráig ügyeletes telefonszolgálattal várja a beérkező hívásokat. Mi kiváltjuk a recepteket, elmegyünk bevásárolni, a postán feladjuk a csekkeket, és így nem mozdulnak ki az öregek az otthonaikból” - emelte ki Pintér Zsolt, Farkaslyuk polgármestere.

A fiatalok védelme érdekében lezárták a köztéri játszótereket, illetve biztosítják az óvodai ügyeletet azok számára, akik munkájuk miatt nem tudják megoldani a kicsik otthoni felügyeletét. Az étkezés számukra természetesen biztosított. Így több mint kétszáz gyermeknek igényelték meg a két fogásból álló meleg ebédet. Kissikátorban a kötelezően elrendelt óvintézkedéseken túl egyéb támogatási lehetőséget is kidolgoztak a rászorulók számára.

„Önkormányzatunk döntött arról is, hogy egy pénzügyi keretet elkülönítünk, amely –amennyiben szükséges – vagy pénzügyi segélyek formájában folyósítható a lakosságnak, vagy pedig élelmiszersegély formájában tervezünk, ha a helyzet tovább eszkalálódik. Tervezünk egy egységes, nagy mennyiségű, főleg tartós élelmiszerekből álló élelmiszerkészlet előkészítését, és akinek szüksége van rá, olyan helyzetbe kerül, akkor természetesen élelmiszer segéllyel is tudjuk őt támogatni” - hangsúlyozta Kocsik László, Kissikátor polgármestere.

Arlóhoz hasonlóan Kissikátorban is készítenek szájmaszkokat, amelyekhez az alapanyagot az önkormányzat vásárolta meg. Ezekből, illetve gumikesztyűkből is kapnak majd a lakók. A segítségnyújtás formái közé tartozik a véradás is, amire a jelenlegi helyzetben még nagyobb szükség van, mint eddig. Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy Farkaslyukban április 2-án véradást szerveznek. A település polgármestere ezért arra biztatja az egészséges lakosokat, hogy donorként minél többen nyújtsanak segítséget az arra rászorulóknak.


150_0_t 150_1_t 150_2_t 150_3_t
150_4_t 150_5_t 150_6_t 150_7_t
150_8_t 150_9_t 150_10_t 150_11_t
150_12_t 150_13_t 150_14_t 150_15_t
150_16_t 150_17_t 150_18_t 150_19_t
150_20_t 150_21_t
Vissza