Ügyeleti elkülönítő (képgalériával)2020. március 26. (csütörtök) 19:00 - Városnews/9149_0_300.jpgElkülönítőt hoztak létre az orvosi ügyeleten azok számára, akiket az ügyeletes orvos fertőzőnek ítél meg. Az intézkedés az Emberi Erőforrások Minisztériumának utasítása alapján vasárnap történt meg, így a helyiségben tisztasági festést és teljes körű fertőtlenítést végeztek. Az esetleges fertőzöttek itt várják majd meg a mentőket.

Az orvosi ügyeleten egy helyiséget különítettek el a fertőző betegek számára. A szobán tisztasági festést és teljes körű fertőtlenítést végeztek, valamint olyan szerekkel és eszközökkel látták el, amelyek a páciensek gondozásában fontos szerepet játszanak. Nincs hiány maszkból, gumikesztyűből és fertőtlenítőszerből sem. Azok kerülnek majd ide, akiket az ügyeletes orvos fertőzőnek ítél meg. A helyiségben egyszerre csak egy személy tartózkodhat.

„EMMI rendelet szabályozza azt, március 14-én jött ki ez a szabályozás, hogy a fertőző betegeket elkülönített szobában kell elhelyezni, addig, amíg nem jön értük mentő, vagy az adott csoport” - mondta Sivák Tamásné, az ÓTSZEGYII egészségügyi referense.

Az egészségügyi referens azt is elmondta, hogy az ügyeletre személyesen csak az menjen be, akinek feltétlenül szükséges, a páciensek minden egyéb esetben, valamint bármilyen légúti fertőzésük esetén telefonáljanak. A váróba a kihelyezett tájékoztató szerint azok sem léphetnek be, akik lázasak, koronavírusos kontaktussal rendelkeznek, vagy 14 napon belül külföldön jártak. Az elkülönítőre egyébként azért is szükség van, hogy akik légúti panaszokkal mégis bemennek az ügyeletre, teljesen elszeparálódjanak a többi betegtől.

„Változatlanul azt kérjük, hogy akinek felső légúti, hurutos megbetegedése van, vagy bármilyen légúti jellegű panasza, maradjon otthon. Telefonon hívja a háziorvosát. Ez az alapeset, és ezt kérjük mindenkitől. Azonban nyilvánvaló, hogy vannak olyanok, akik megjelennek a rendelőben, annak ellenére, hogy mi ezt kérjük, hogy ne tegyék. És ekkor nagyon fontos az, hogy az ő ellátásuk ott, a helyszínen is külön történjen, ott is elkülönítve azokat, akik mégis megjelennek” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Fontos, hogy azok, akik bármilyen légúti panaszt, lázat, vagy a koronavírus egyéb tüneteit észlelik magukon, telefonáljanak háziorvosuknak, vagy rendelési időn kívül hívják az ügyeletet, és ne menjenek be a rendelőbe.


149_0_t 149_1_t 149_2_t 149_3_t
149_4_t 149_5_t 149_6_t 149_7_t
149_8_t 149_9_t 149_10_t 149_11_t
Vissza