Járványügyi helyzet2020. március 26. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9148_0_300.jpgTovábbra sincs kijárási tilalom hazánkban. Annak bevezetését egyelőre nem tervezik, de ha indokoltnak tartják, elrendelik majd. Ezt egyébként a polgármesterek saját hatáskörben nem tehetik meg, csak a kormánynak van ilyen jogosultsága. Az operatív törzs jelentése szerint a közterületek és közutak igénybevétele hatvan-hetven százalékkal csökkent a járványügyi intézkedések hatására.

A következő napokban ugrásszerűen nőhet az új típusú koronavírussal fertőzött, regisztrált betegek száma hazánkban. Többek közt ez is elhangzott a mai kormányinfón. A veszélyhelyzet visszavonásig marad érvényben, azonban az ez idő alatt hozott rendeletek tizenöt nap után hatályukat vesztik. A Parlament kedden fogadhatja el az úgynevezett koronavírus-törvényt, amely lehetővé tenné, hogy ezek is érvényben maradjanak a veszélyhelyzet végéig. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány addig is arra kérte az egyetemek és közoktatási intézmények fenntartóit, hogy rendeljenek el szünetet a köztes időre. Az illetékes miniszterek pedig a határzár és a bírósági ítélkezési szünet fenntartásáról egyeztetnek. Gulyás Gergely szerint jelenleg nincs tervben kijárási tilalom bevezetése, de amikor indokolt lesz, meghozzák majd a döntést. Erre azonban csak a kormánynak van jogosultsága, a polgármestereknek nincs. Polgáron és Sződligeten már született ilyen rendelkezés, és más városok is készülnek hasonlóra, de ők kormányhivatali vizsgálatra számíthatnak. A különleges jogrenddel kapcsolatos tudnivalókról folyamatosan szintén a kormányhivatal tájékoztatja az önkormányzatokat.

„A kormányhivatalok több esetben is megtették már ezt. Akár azzal kapcsolatosan is, hogy ha a polgármesterek a képviselő-testületek jogait jogosultak gyakorolni, akkor milyen intézkedéseket tehetnek meg, és hol lépik túl a szükségesség és arányosság irányadó követelményét. Ebben az esetben igen. Tehát az államnak van lehetősége kijárási korlátozást, tilalmat elrendelni. Az önkormányzatoknak ilyen előírásra nincs lehetőségük” - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszer.

A kormányinfót követően az operatív törzs is megtartotta napi tájékoztatóját. Az országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy ebben a helyzetben a legfontosabb a higiéniás szabályok betartása: a rendszeres kézmosás, a csoportosulások kerülése, a távolságtartás. Maszkot elsősorban az egészségügyi dolgozóknak, a betegeknek és a beteget ápolóknak kell viselniük. Oda kell figyelni azonban a megfelelő használatra.

„Hogyha valakinek biztonságérzetet nyújt a kereskedelemben kapható maszkok bármelyike, az egyszerű, úgynevezett szájmaszk, akkor használja. De feltétlenül felhívnám a figyelmet arra, hogy a maszk használata önmagában nem elégséges. Nem fogja a maszk viselése megállítani a járvány terjedését” - emelte ki dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Dr. Müller Cecília hozzátette: ha valakiben felmerül a fertőzés gyanúja, maradjon otthon, és telefonon keresse orvosát, aki szükség esetén az Országos Mentőszolgálat speciális csoportjával és infektológus bevonásával kezeli majd a helyzetet. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arról beszélt, hogy eddig eredményesnek bizonyultak a bevezetett intézkedések.

„A normál élethez képest jelentősen lecsökkent a közterületek igénybevétele. Ezt egyrészt a forgalmi adatokból látjuk, másrészt pedig a közterületen megjelenő állampolgárok számából arra tudunk következtetni, hogy jelenleg a normál napi élet harminc százaléka zajlik a közterületeken. Körülbelül 60-70 százalékos csökkenést tapasztalunk a közterületek, közutak igénybevételével kapcsolatosan” - fogalmazott Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

A csütörtök reggeli adatok szerint hazánkban 261 beteget regisztráltak, azonban az elhangzott információk szerint a tényleges fertőzöttek száma ennek a többszöröse lehet, ők 80-90 százalékban tünetmentes hordozók. Területi megoszlás alapján gócpontról egyelőre nem beszélhetünk. Amennyiben hazánk átlép a csoportosból a tömeges megbetegedések szakaszába, szigorúbb korlátozásokra van kilátás. A legtöbbet azzal tehetünk a járvány lassítása érdekében, hogy otthon maradunk, és betartjuk a higiéniás szabályokat.

Vissza