Szociális ellátás (képgalériával)2020. március 25. (szerda) 19:00 - Városnews/9144_0_300.jpgTévhitek terjedtek el a házi segítségnyújtással kapcsolatban. A központi hívószámon többen érdeklődtek afelől, hogy valóban adománycsomagokat osztogatnak-e a dolgozók. Gál Katalin az ÓTSZEGYII vezetője elmondta, hogy nincsenek ilyen adományok. Emellett az idősek szociális ételkiszállításával kapcsolatban is pozitívak a tapasztalatok az első két nap akadozása után.

Műanyag edényekbe porciózzák az ételt az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai. Az ételhordókat olyan idősekhez szállítják, akik igényelték az ilyenfajta ellátást. Az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény higiéniás okokból néhány napja állt át a kiszállításra, és ez nem kis feladatot jelent számukra. Épp ezért a több száz adag címre juttatása is több időt vesz igénybe. A dolgozók elmondták, hogy volt olyan szépkorú, aki már délután fél egykor arra panaszkodott nekik, hogy nem is ebédről, hanem vacsoráról beszélünk, pedig a cég nagyobb kapacitással üzemel a megnövekedett feladatok miatt. Gál Katalin megbízott igazgató szerint mindenkinek egy kicsivel türelmesebbnek kell lennie.

„Két autót beállítottunk, hat kollégával kiegészítve az ott dolgozók munkáját. A gördülékenység tapasztalatairól az első két nap függvényében tudok beszélni. Az első nap kicsit döcögős volt, de már tegnap tökéletes menetben zajlott minden. A türelmüket kérem az időseknek, hiszen 240 plusz ember kap ilyen szolgáltatást. Ennek a kiszállítása időt vesz igénybe” - mondta Gál Katalin, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény megbízott igazgatója.

Gál Katalin hozzátette, hogy sokan hozzászoktak ahhoz, hogy 11 órakor vagy délben elsétáltak az ebédjükért, de ez most kitolódik akár délután háromig is, amikor az utolsó területen is befejezik a kiszállítást az autók. Emellett a házi segítségnyújtásra is nagyobb teher nehezedik. Az utóbbi napokban többen hívták őket a központi 30/595- 1978-as számon azzal, hogy milyen adományokat osztanak ki a rászorulóknak, ám megtudtuk, hogy nincsenek ilyen segélycsomagok. Kiemelték azt is, hogy amennyiben az előre megbeszélt időpontban nem tartózkodnak otthon az idősek, ezzel pedig hátráltatják a gondozókat, a későbbiekben nem vehetik igénybe a szolgáltatást.

A házi segítségnyújtás keretében biztosított szolgáltatások továbbra is kimerülnek a bevásárlásban és a gyógyszerkiváltásban. A dolgozók érdekében egyébként már súlykorlátot is be kellett vezetni, ugyanis voltak olyanok, akik több karton ásványvizet szerettek volna megvetetni a gondozókkal.

A város idősotthonaiban is megnövelt kapacitással dolgoznak, hogy minél inkább megkönnyítsék a bentlakók életét. Ezzel is próbálják csökkenteni a hozzátartozók iránti hiányérzetet, hiszen látogatási tilalom van elrendelve.


144_0_t 144_1_t 144_2_t 144_3_t
144_4_t 144_5_t
Vissza