Ózdi szemmel (képgalériával)2020. március 24. (kedd) 19:00 - Híreknews/9138_0_300.jpgÚjabb külföldön élő ózdiak beszéltek arról, hogy hogyan élik meg a koronavírus miatt kialakult válságot. Ezúttal Ibizáról, Németországról és Hollandiáról mutatunk pillanatnyi képeket. Ezek közt van olyan, ahol már bevezették a kijárási tilalmat, de akad olyan is, ahol a személyes érintkezések számát igyekeznek csökkenteni.

Kihalt utcák, autókkal teli parkolók, a kikötőben pedig számos hajó várakozik. Ibizán, Santa Eularia területén kijárási tilalom van. Első körben március 14-től március 29-ig rendelték el, azonban szombaton, vagyis 21-én újabb 15 nappal meghosszabbították az időtartamát. Dániel Melinda azt mondja a szomszédok ott is figyelnek egymásra. A boltok polcain pedig folyamatos az ellátottság.

„A kijárási tilalom ellenére nincs pánikhangulat, valószínűleg azért, mert a boltok polcai fel vannak töltve, és folyamatosan pótolják az árucikkeket. Tehát, ami ma nincs, azt másnapra általában pótolják. Az utakon minimális a forgalom, de természetesen akik dolgozni járnak, azok autóval közlekednek. Mindenki komolyan veszi ezt, és senki nem megy ki az útra indokolatlanul” - nyilatkozta Dániel Melinda.

Spanyolországot egyébként a vírus okozta halálozások számának rohamos növekedése miatt, az új Olaszországnak is elnevezték. Pontosan ezért vezették be azokat a korlátozásokat, hogy csak élelmiszer, vagy gyógyszervásárlás céljából hagyhatják el a lakhelyüket az emberek. Egy autóban egy fő tartózkodhat, az utakat folyamatosan ellenőrzik. Ha pedig nem tudod igazolni hol jártál és milyen célból, akkor keményen megbüntethetnek több száz, vagy akár ezer euróra. Németországban még nem korlátozták a szabad kijárást, azonban úgynevezett kontakt tilalmat vezettek be. A szabályozások itt egyébként tartományonként eltérőek lehetnek. Ignéczi Adrienn arról beszélt, hogy ő maga is önkéntesként próbál segíteni, csoportjukhoz rövid idő alatt ezren csatlakoztak. Nagyon fél a további szigorításoktól, hiszen jártában-keltében azt tapasztalja, hogy sok ember rója az utcákat indokolatlanul. Már az is rendkívül megviseli, hogy nem léphet kapcsolatba szeretteivel.

„Nagyon komoly a helyzet, vegyétek ti is komolyan, mert nem szép, hogy meglátogatom az anyukámat, és nem tudom megölelni, és az ajtóból köszön nekem. Ha be is enged a lakásba úgy, hogy három méterrel hátrébb lép, leteszem a kosárkáját, beszélgetünk két percet, majd ha kimentem mindent lefertőtlenít. Kijárási és kontakt tilalom között óriási a különbség” - mondta Ignéczi Adrienn.

Adrienn testvére, András Hollandia egyik legrégebben alapított városában Deventerben él. Ott nincs kijárási tilalom, a lakosságot sms-ben kérték arra, hogy amikor csak tehetik maradjanak otthon, és csökkentsék a személyes találkozások számát. A vendéglátóegységek jó része bezárt.

„Én abba a kellemetlen helyzetbe kerültem ezzel kapcsolatban, hogy egy ázsiai étteremben dolgoztam, amit bezártak, és közölték, hogy haza lehet menni. Majd ha kinyit az étterem, akkor lehet vissza menni dolgozni, tehát a munkáltatóm nem mondott fel nekem, de mivel kötelezővé tették az étteremnek a bezárást, ezért most itthon vagyok” - emelte ki Ignéczi András.

Hollandiával kapcsolatban egyébként érdekes információk jelennek meg a hírportálokon, többek közt az is, hogy az úgynevezett nyájimmunitás elméletet erősítenék. Ennek lényege, hogy ha gyorsan elkapják a kórt azok, akik számára nem jelent nagy veszélyt a koronavírus, akkor könnyebb lesz megvédeni azokat, akiket valóban veszélyeztet. Ez az elgondolás azonban többeknél is kiverte a biztosítékot.


138_0_t 138_1_t 138_2_t 138_3_t
138_4_t 138_5_t 138_6_t 138_7_t

 

Vissza