Segítség a bajban (képgalériával)2020. március 24. (kedd) 19:00 - Egészségnews/9137_0_300.jpgVéradást tart a Magyar Vöröskereszt ózdi szervezete szerda délután. Ezúttal azonban nem a Civil Házba várják az önzetlen segítőket, hanem az Öregek-Fiatalok Házába. Az egészségügyi szervezet a kialakult helyzet ellenére is számít a donorok részvételére.

Új helyen tartanak véradást holnap. A donorok ezúttal az Öregek-Fiatalok Házában nyújthatnak segítséget 12 órától 17 óráig. Számos téves információ jelent meg azonban a közösségi oldalakon a véradással és a járvánnyal kapcsolatban. Ezek közé tartozik például, hogy ezeken az alkalmakon koronavírus szűrést is végeznek. Sokan pedig attól tartanak, hogy véradóként megfertőződhetnek a betegséggel. Ezek a hamis információk sokakat tarthatnak távol a segítségnyújtás ezen formájától, holott arra a kialakult veszélyhelyzetben talán még nagyobb szükség van, mint eddig.

„Nagyon fontos, hogy otthon maradjunk, és az otthonunk biztonságát csak indokolt esetben hagyjuk el. A betegek életének a megmentése, a véradás ez egy ilyen indokolt esemény, hiszen a járvány veszélyhelyzet, illetve a veszélyhelyzet idején is szükség van az emberi vérre. Elsődlegesen nyilvánvalóan a sürgősségi ellátáshoz” - emelte ki Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója.

Az előszűrések egyébként változatlanul ugyanúgy zajlanak majd, mint korábban. Azonban a zsúfoltság elkerülése érdekében a Vöröskereszt helyi munkatársai telefonon, illetve e-mail-ben egyeztetnek időpontot a véradókkal. Ennek során felmérik többek között azt is, hogy a donor az elmúlt egy hónapban járt-e külföldön, illetve kapcsolatba került-e olyan személlyel, aki viszont igen.

„A véradás holnap, 2020. március 25-én szerdán új helyszínen, az Öregek-Fiatalok Házában lesz, a Bolyki Tamás út 15. szám alatt. Minden véradót szeretettel várunk, aki maradéktalanul egészségesnek érzi magát, hiszen a véradás az a folyamat, ami nem állhat meg ebben az időszakban sem. Véradásainkat fokozott higiénés körülmények között tartjuk” - mondta Dobos Eszter, a Magyar Vöröskereszt ózdi szervezetének területi munkatársa.

A megszokott időpontokon túl egyébként április 2-án a farkaslyuki Ifjúsági Házban is  is lesz véradás. A vérkészítmények a veszélyhelyzetben sem nélkülözhetők, ezért a szervezet munkatársai továbbra is várják a donorok jelentkezését, akik az alábbi elérhetőségeken érdeklődhetnek.

Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezete
06-30/268-7016
ozd@voroskereszt.hu
Vöröskereszt Ózd facebook oldal


137_0_t 137_1_t 137_2_t 137_3_t
137_4_t
Vissza