Terjed a vírus2020. március 23. (hétfő) 19:00 - Híreknews/9135_0_300.jpgTovább nőtt a koronavírus fertőzöttek száma hazánkban is. Az operatív törzs mai sajtótájékoztatójából kiderült, hogy már több mint ötezer mintavétel történt, és az adatok szerint 167 esetben igazolták a betegséget. Az esemény előtt Orbán Viktor is felszólalt. A miniszterelnök arról számolt be, hogy milyen tartalékokkal rendelkezik országunk, illetve hol tart jelenleg a védekezés.

Ismét sajtótájékoztató keretében osztott meg friss információkat a koronavírus-járvány terjedéséről az operatív törzs. Elsőként Orbán Viktor szólt a nézőkhöz. A miniszterelnök elmondta, hogy hol tart jelenleg a védekezés, illetve kiemelte azt is, hogy milyen tartalékokkal rendelkezünk. Orvosi maszkból például másfél millió áll rendelkezésre, gumikesztyűből pedig 20 millió pár. Emellett a mozgósítható szakemberekről is beszélt.

„Van 65 év alatti orvosunk Magyarországon 19431 fő. Bevethető rezidensünk 4312 fő és bevethető utolsó éves orvostanhallgatónk 690 fő. Ez mindösszesen 24643 orvosi szolgálatra bevethető embert jelent” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

Minden egyes nap szóba kerül a kijárási tilalom kérdése, hiszen több országban vezettek már be ilyen intézkedéseket. Lakatos Tibor az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, hogy folyamatosan mérlegelik a járvány terjedését.

„Nem véletlen, hogy számba vesszük azokat az erőforrásokat, amivel szükség esetben be tudjuk tartatni ezeknek a rendelkezésének a végrehajtását. Azt azért tudni kell, hogy ezek az intézkedések nem egy-két napra, hanem hosszútávra szóló intézkedések lesznek. Az egész ország nem 14 nap alatt fog átesni a fertőzöttségen, mint a betegek. Ezért alaposan mérlegelni kell azt, hogy mikor vezetjük be ezeket a korlátozó intézkedéseket” - hangsúlyozta Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

A jelenlegi helyzetről beszélt Müller Cecília országos tisztifőorvos is. Az elmúlt napokban nem csak a fertőzöttek száma változott. A legutóbbi adatok szerint 7 személy hunyt el, és összesen 16 ember hagyhatta el gyógyultan a kórházat.

„A napokban egy exponenciális, tehát hatványozott növekedésnek nézünk elébe. Ezt mutatja az is, hogy az elmúlt 24 órában ismét 36 új beazonosított fertőzöttet találtunk. Ezek az adatok mind arra mutatnak, hogy a csoportos fertőzések időszakából a napokban, vagy az elkövetkező héten nagy valószínűséggel átlépünk a tömeges megbetegedésekre” - emelte ki dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Jelenleg is szakember csoportok dolgoznak azon, hogy lemodellezhessék a vírus terjedését, de pontosan nem tudják megmondani, hogy összesen hány embert érinthet majd a kór. A legfontosabb továbbra is, hogy aki teheti maradjon otthon.

Vissza