Visszatért a tél (képgalériával)2020. március 23. (hétfő) 19:00 - Városnews/9133_0_300.jpgMa reggelre újra visszatért a tél. Így nemcsak havazásra, hanem erős szélre és lehűlésre ébredhettünk. A meteorológiai tavasz beköszönte, illetve az elmúlt időszakra jellemző felmelegedés után sokakat ért váratlanul a hirtelen jött időjárás-változás.

Már tegnap érezhető volt, hogy az elkövetkező napokban visszatér a hideg. A hőmérők higanyszála napközben is alig emelkedett fagypont fölé, hőérzetünket pedig a megerősödött szél is befolyásolta. A korábbi évek tapasztalata alapján nem ritka, hogy a meteorológiai tavasz beköszöntét hirtelen erős lehűlés követi.

„A hét elejétől egy markáns változás vette kezdetét a Kárpát-medence, illetve egész Közép-Európa térségében, ugyanis szinte egy olyan télies periódusnak lehetünk tanúi, aminek nagyjából egész télen nem lehettünk. A hőmérséklet a magasban most jóval hidegebb, mint például a január nagyobb részében és februárban tapasztalható volt. Tehát úgy látszik, hogy erre pont már a meteorológiai tavasz után, illetve a csillagászati tavasz kezdetén kellett számítanunk, illetve ekkor érkezett meg ez a lehűlés.” - mondta Allaga Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

A korábbi napok melegebb időjárása miatt sokan már a tavaszias időnek megfelelően öltözködtek, ám most egy rövid időre újra előkerülhetnek a melegebb holmik.

„Nem tudom, engem nagyon meglepett. Nem csak engem, az egész családomat. Nem tudom, mi lehet. Furcsa” - nyilatkozta Botló Zsolt.

Jelenleg egyébként nemcsak térségünkben, hanem az országban több helyen is havazik. Az Északi-középhegységből a havas csapadékzóna azonban már a hétfői nap során elvonul. Az északi megyékben pedig kedd hajnaltól már felszakadozik a felhőzet, ám a szél továbbra is viharos erősséggel fújhat. Mivel a hőmérséklet fagypont felett alakul napközben, így a hó csak a hegyvidéki területeken marad majd meg. 

„Váratlanul jött, és jó lenne, ha egy kicsit jönne a tavasz, meg jobb idő lenne” - emelte ki Csorba Csabáné.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az elkövetkező tíz napban ilyen jellegű télies időre már nem kell számítanunk. A hőmérséklet a hét végére már emelkedni fog, és az évszaknak megfelelően alakul majd. A nappali hőmérséklet 10-15 fok között lesz, és az éjszakai fagyok is lassan megszűnnek.


133_0_t 133_1_t 133_2_t 133_3_t
133_4_t
Vissza