Roham az üzletekben2020. március 20. (péntek) 19:00 - Városnews/9130_0_300.jpgVásárlási láz alakult ki a koronavírus terjedése miatti veszélyhelyzetben. Sokan megrohamozták a boltokat, és nagy mennyiséget vásároltak be tartós élelmiszerekből. Ennek következtében egyes áruházak már mennyiségi korlátozást is bevezettek. A Magyar Kereskedelmi Szövetség szerint ugyanakkor nem kell árucikkhiánytól tartani. Megkerestük az egyik közeli pékséget is, ők arról adtak tájékoztatást, hogy egyelőre nincs fennakadás az alapanyagok beszállításában.

A koronavírus-járvány terjedése miatti pánikvásárlás még február végén kezdődött. Az emberek akkor megrohamozták a boltokat, és rövid idő alatt eltüntették a tartós élelmiszereket a polcokról. Mivel a dolgozók nem tudták ezeket kellően gyorsan pótolni, a hiányos állványok látványa még inkább arra sarkallta a vevőket, hogy töltsék meg a kosarakat. A vásárlási lázzal kapcsolatban megkerestük a Magyar Kereskedelmi Szövetséget is. Főtitkáruk, Vámos György elmondta, hogy valamelyest ugyan csökkent az elmúlt napokban a roham, ennek ellenére soha nem látott forgalmat bonyolítottak le a boltok az utóbbi hetekben.

„Mi abban bízunk, hogy a vásárlók, mint az elmúlt napokban is továbbra is megfontoltan vásárolnak, és nem lesznek ilyen durva felfutások. A kereskedelem minden körülmények között tudja tartani az élelmiszerekből, napi cikkekből az ellátást. Tehát választékhiányok mellett áruhiánnyal nem kell számolni. Ha a vásárlók megrohanják a boltokat, tehát egy egy hullám kialakul, akkor mindössze annyi történik, hogy az áruszállítás üteme, ami adott, mert raktárból, logisztikai központból, vagy gyártótól kell behozni a terméket, nem tudják követni azonnal a nagy kapkodást” - nyilatkozta Vámos György, a Magyar Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a termelőknél vannak-e problémák, így ellátogattunk az egyik közeli pékséghez. Kocsik Szabolcs elmondta, hogy sokkal szigorúbb szabályokat vezettek be a személyi higiéniában, idegenek nem mehetnek be az üzembe, emellett a dolgozókat műszak előtt és után is szállítják, hogy ne kelljen tömegközlekedéssel utazniuk.

„Jelen pillanatban hála istennek nálunk még nagy gond nincsen. Az alapanyag beszállítunk jelenleg folyamatos, habár már van olyan partnerünk, aki jelezte, hogy az olaszországi alapanyag esetleg akadozhat a későbbiekben. Jelen pillanatban még nincsen probléma. Sajnos áremelést, már elég sokan bejelentettek a beszállítóink közül, de a lisztet és a legfontosabb dolgokat Magyarországon gyártják, így ezzel rövid távon nem lesz probléma” - emelte ki Kocsik Szabolcs, a Siki Pékség vezetője.

Ebben az esetben is ki kell emelni, hogy érdemes egyedül menni a boltokba, és az olyan rokonoknak és ismerősöknek is beszerezni a szükséges termékeket, akik a veszélyeztetett korosztályba tartoznak. De kerülni kell a túlzott vásárlást is, ennek megakadályozása érdekében egyes üzletekben már mennyiségi korlátozásokat is bevezettek.

Vissza