Meghosszabbított érvényesség2020. március 20. (péntek) 19:00 - Híreknews/9129_0_300.jpgA járművek műszaki vizsgáztatására is türelmi időt rendeltek el a koronavírus-járvány miatt. A forgalmi engedélyek érvényességét a veszélyhelyzet ideje alatt nem kötelező meghosszabbítani, emiatt a rendőrök sem büntetnek. Ezt a lehetőséget javasolt kihasználni, hogy a személyes érintkezéseket minimalizáljuk.

Nem csak a személyi okmányok maradnak érvényben a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt, műszaki vizsgára sem kötelező vinni a járműveket. A koronavírus miatt meghozott határozat szerint a korlátozások megszűnését követő 15 napig érvényesek a korábban kiállított forgalmi engedélyek. Ennek megfelelően a rendőrség munkatársai sem büntetik az ilyen autósokat. Városunkban egyébként egyelőre nem befolyásolja a helyiek magatartását a lehetőség.

„Mi azt tapasztaltuk, hogy nem változott a dolog, nem volt olyan autó, amit visszamondtak volna. A műszaki vizsga kapcsán, hogy nem hozzák a koronavírusra való tekintettel. Nálunk egyelőre rendben folyik minden a vizsgáztatással kapcsolatban” - nyilatkozta Gyárfás Gábor, a Suzuki Kaiser műszaki vezetője.

Nemcsak a járművekre, hanem azok vezetőire nézve is változásokat hozott a veszélyhelyzet. A már meglévő, de éppen lejáró jogosítványokat nem kell meghosszabbítani, azok a rendkívüli jogrend visszavonását követő tizenöt napig érvényben maradnak. Ezzel is szeretnék minimálisra csökkenteni a hivatali ügyintézések számát. A vezetői engedélyek megszerzése az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Közlekedési és Alkalmassági Vizsgaközpont döntése értelmében szintén szünetel.

Ez a rendelkezés azt jelenti, hogy határozatlan ideig nem tartanak sem KRESZ, sem forgalmi, sem pedig GKI vizsgákat, utánképzéseket. Ózdon az autósiskolák többsége zárva tartja irodáját, és szünetelteti a gyakorlati oktatást is, ezért üres a rutinpálya is.

A korlátozások a járvány terjedésének és lefolyásának függvényében alakulnak, a veszélyhelyzet, és az időközben kiadott rendelkezések visszavonásig érvényesek.

Vissza