Ne készpénzzel (képgalériával)2020. március 19. (csütörtök) 19:00 - Városnews/9128_0_300.jpgNe fizessék készpénzzel a közös költséget a lakók – erre kéri többek között az Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet is az ózdiakat. Az intézkedésre azért van szükség, hogy gátat szabjanak a vírus terjedésének, hiszen az készpénzzel is terjed. Aki végképp nem tudja elektronikus formában befizetni a kiszabott összeget, egyelőre azzal szemben sem vezetnek be szankciókat.

Az idősek egészségének védelme érdekében több intézkedést is bevezettek már úgy országos szinten, ahogy városunkban. Ezek közé tartozik például az is, hogy a társasházak közös költségét nem készpénzben, hanem elektronikus úton, netbankon keresztül kérik befizetni. Az erre vonatkozó tájékoztatókat már kifüggesztették a folyosókon.

„Félreértések elkerülése végett elmondanám, hogy az utalásra hívtuk csak fel a figyelmet. Tehát nem arra, hogy menjenek be a bankokba, ott fizessék be a pénzt. Aki tudja, utaljon, aki nem tud utalni, kérje a szomszédját, gyermekének a segítségét, és ha ez se megy végképp, akkor marad az a lehetőség, és ez a nyugdíjasoknál, időseknél meg is szokott lenni: tegyék be a kiskönyvbe a pénzt, aztán ha ez a rendkívüli helyzet elmúlik, akkor befizetik az egy, kettő, illetve a három hónapot. Ameddig fog tartani ez a helyzet” - mondta Angyal Béla, közös képviselő.

A közös képviselő azt mondja, ha lesznek is bevételkiesések ezen időszak alatt, azok nem fogják megviselni az egyes társasházak kasszáit. Az Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet kezelésében álló ingatlanoknál is ugyanez a helyzet. Ők is a netbankos fizetésre kérik a lakosokat, azonban akik inkább csekken fizetnének, továbbra is megtehetik.

„Amennyiben a készpénzes fizetés mellett dönt, és csak úgy tud fizetni a lakó, kitettünk a lakásszövetkezet ajtajába egy olyan zacskót, amelyben a csekkeket tároljuk. Legyen szíves mindenki egyet venni belőle, és amennyiben úgy dönt, akkor a postán teljesítse ezen fizetési kötelezettségét” - nyilatkozta Nagy-Sándorné Havelant Erika, az Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke.

Amennyiben valaki vállalkozás céljából veszi bérbe a lakásszövetkezet által fenntartott házak bármelyik üzlethelyiségét, de vállalkozását szünetelteti, úgy a szervezet március-április hónapokban nem kér bérleti díjat. Emellett a házértekezletek is szünetelnek ettől a héttől, a házak elszámolásait a lépcsőházakban helyezik majd ki. A veszélyhelyzet fokozódása esetén a szövetkezet ügyeleti rendszert vezet majd be, és csak a kárelhárítással kapcsolatos intézkedésekre lesz lehetőség.


128_0_t 128_1_t 128_2_t 128_3_t
128_4_t
Vissza