Bizonytalan helyzet (képgalériával)2020. március 19. (csütörtök) 19:00 - Városnews/9127_0_300.jpgTöbb ózdi vállalkozásnak kell ideiglenesen szünetet tartania a járvány okozta káoszban. Virágboltosok közül például akadnak olyanok, akik teljesen bezárnak, vagy már be is zártak határozatlan ideig, és vannak reménykedő cégtulajdonosok is. Ami biztos, hogy forgalmuk drasztikusan lecsökkent, mert az emberek elsősorban alapvető élelmiszerekre és gyógyszerekre költenek.

A holland virágipar példátlan válságot él át ebben az időszakban. Az ottani kertészetek is igen nehéz helyzetbe kerültek a koronavírus-járvány miatt, egyes információk szerint a piacon lévő virágok 42 százaléka elpusztul, mert nem találnak rá vevőt. A probléma nem elsősorban a belföldi kereskedelemmel van, hanem a határok lezárása miatti export csökkenésének köszönhető. A fennmaradó 58 százaléknyi virágot pedig önköltségi áron kénytelenek értékesíteni, de nagyon sokat megsemmisítenek. A kereslet és az árak drámai csökkenése az ózdi kereskedőkre, virágboltosokra is nagy terhet ró. Ebben az üzletben most az utolsó csokrok egyikét kötik, a tulajdonos azt mondja, hogy nehéz napok, hetek, hónapok elé néznek. Alkalmazottját hazaküldte. Hercska Istvánné, vagy ahogyan mindenki ismeri, Joli azt mondja, dolgozóját természetesen nem hagyja pénz nélkül, egyelőre szabadsággal oldják meg, hogy ne kelljen bejárni.

„Szerintem nagyon komolyan kell venni ezt a dolgot, nagyon oda kell figyelni, vissza kell nagyon fogni magunkat szerintem. Minden vállalkozásnak nagyon nehéz lesz, mert ugye a terhek azok megvannak. Arra a számítunk, hogy a kormány is úgy fog hozzá állni, hogy nemcsak egy-két ágazatot fog segíteni, hanem átnézik ezt. Szerintem a kisvállalkozókat, a kertészeket is kellene, hiszen borzasztó sok kár éri őket. Most kezdenének a növények kinyílni, most kezdenék őket árulni” - mondta Hercska Istvánné, a Joli Virágbolt tulajdonosa.  

Ebben a virágboltban a héten a korábbi megrendeléseket még teljesítik, de hétfőtől határozatlan időre bezárnak. Egy másik üzletben egyelőre kivárnak. Szabó Mónika nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, ahogyan fogalmazott, napjában kismilliószor letörli fertőtlenítővel a kilincset, felmos és gyakran szellőztet. A legtöbben úgy lépnek be az ajtaján, hogy rögtön tájékoztatják, nem jártak külföldön.

„A tőzsde nagyon maga alatt van, nagyon lent vannak a virágárak, a fuvarozást is teljesen tönkretette, mert nem merik hozni a virágokat, nem tudják áthozni. Megrohadnak, mert ez nem tartható el sajnos sokáig. Nagyon nagy bajban vagyunk, mert kilátástalan ez a helyzet. Én is ebből élek, ebből tudom fenntartani a családomat, fizetni a hitelemet. A virágbolt az életem, ez a szerelmem, ez a mindenem. De sajnos most nagyon nagy a probléma” - hangsúlyozta Szabó Mónika, a Moncsi Virág-Ajándék tulajdonosa.

A tulajdonos azt mondja, a szállítás akadozik, bár ma még megkapta Miskolcról a megrendelt árut, de fogalma sincs róla, hogy mi lesz például holnap. Igyekszik kitartani, de tőle független, hogy mi történik, mindenesetre arra biztat mindenkit, aki teheti, hogy maradjon otthon. A fiatalokat pedig arra kéri, segítsenek az időseknek.


127_0_t 127_1_t 127_2_t 127_3_t
127_4_t 127_5_t
Vissza