Előzzük meg2020. március 19. (csütörtök) 19:00 - Városnews/9126_0_300.jpgA higiéniás szabályok betartásával, a személyes érintkezések számának minimalizálásával mi magunk tehetünk a legtöbbet az új koronavírus-járvány terjedése ellen. Bár veszélyhelyzet van érvényben, pánikszerű vásárlási rohamokra nincs szükség, az élelmiszer- és gyógyszerellátás folyamatos lesz. Többek között ezekről a témákról beszélt dr. Szűcs Tamás szakgyógyszerész az Ózdi Városi Televízió Apropó című magazinjában.

Az egyik ózdi gyógyszertárban a legtöbben a személyes higiénia biztosítása érdekében keresnek védőfelszereléseket: maszkot, kesztyűt, fertőtlenítőszereket. A szakgyógyszerész szerint egyfajta pánikszerű vásárlási roham indult, de felhalmozni nem érdemes, az ellátás folyamatos lesz. A legfontosabb az lenne, hogy tartsuk be az egészségügyi, biztonsági előírásokat, ajánlásokat.

„Tartsunk távot, ha jelen esetben kimozdulunk otthonról, a többi embertől két-három méteres távolságot. A személyi higiéniára fordítsunk figyelmet, zsebkendőbe tüsszentsünk, köhögjünk, és ha tehetjük, mindenképpen maradjunk otthon. Ez azért nagyon fontos, mert így csökkentjük a vírus továbbterjedésének lehetőségét” - hangsúlyozta dr. Szűcs Tamás, szakgyógyszerész, gyógyszertárvezető.

A gyakori, langyos vagy meleg vizes, szappanos kézmosás szintén sokat segíthet a megelőzésben. A vírus örökítőanyagát ugyanis – némiképpen leegyszerűsítve – egy lipidburok, vagyis zsíros réteg veszi körül, ami könnyen lebontható.

„Nem annyira rezisztens ez a vírus. Könnyen ki lehet nyírni. Egyszerű szappan is már oldja. Mindenki tudja azt, ha zsíros a keze, a sima víz nem fogja lehozni, de már egy egyszerű, olcsó szappan, folyékony szappan, tömbszappan már oldja. Ugyanez van ezzel a vírussal is. Ha húsz-harminc másodpercen keresztül alaposan kezet mosunk, az már feloldja ezt a burkot, onnantól kezdve nem lesz fertőzőképes” - tette hozzá dr. Szűcs Tamás, szakgyógyszerész, gyógyszertárvezető.

Fontos továbbá, hogy otthonunkat is fertőtlenítsük. Ha pedig mindenképpen el kell hagynunk a lakást, lehetőség szerint kerüljük a tömegközlekedést, autónk, kerékpárunk kezelőszerveit szintén fertőtlenítsük. Ruháinkat is érdemes gyakrabban mosni. A dr. Szűcs Tamással készült beszélgetést teljes egészében megnézhetik az Ózdi Városi Televízió Apropó című magazinjában.

Vissza