Gazdaságmentő intézkedések2020. március 19. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9125_0_300.jpgHiteltörlesztési moratóriumot rendelt el a kormány. A magánszemélyeket és vállalkozásokat egyaránt érintő rendelkezésekről Orbán Viktor élő közvetítésben számolt be saját közösségi oldalán. A miniszterelnök úgy fogalmazott: a járvány- és egészségügyi rendelkezések mellett immár gazdasági döntéseket is meg kell hozni, hiszen nemcsak az emberek egészsége, hanem a munkahelyek is veszélybe kerülhetnek.

A koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásainak enyhítéséről tanácskozott egyebek mellett a kormány szerdán. Az ülésen megszületett döntésekről Orbán Viktor saját közösségi oldalán, élő közvetítésben számolt be. A miniszterelnök elmondta: a pandémia nemcsak az emberek egészségét veszélyezteti, annak immár a gazdaságra is kihatása lehet. Éppen ezért meg kell védeni a munkahelyeket, tehát a kormánynak a járvány- és egészségügyi rendelkezések mellett gazdasági döntéseket is meg kell hoznia. Az egyik ilyen a hitelek kérdéskörét érinti.

„A magánszemélyek és vállalkozások – minden magánszemély és minden vállalkozás – mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztjük” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

Időközben a vonatkozó kormányrendelet is megjelent a Magyar Közlönyben. Ebben az áll, hogy amennyiben a felek eltérően nem rendelkeznek, az adós a szerződésben foglalt kamat-, tőke- és díjfizetési kötelezettségek teljesítésére haladékot kap. Ez a diák- és a babaváró hitelekre is vonatkozik. A fizetési moratórium azonban nem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti feltételek szerint teljesítsen. Tehát mindazok, akik azt anyagi helyzetükből fakadóan megtehetik, továbbra is a megszokott rendben törleszthetnek. A rendelet hatályba lépése után felvett, zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek esetében a teljes hiteldíjmutató, vagyis a THM nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékkal növelt értékét. Orbán Viktor hozzátette, néhány szektor már most is súlyos gondokkal küzd. Ilyen a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatások, valamint a személyszállítás.

„Ezekben a szektorokban a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedjük, a munkavállalók járulékát jelentősen csökkentjük. Nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken. Mindez egyelőre június 30-ig” - tette hozzá Orbán Viktor, miniszterelnök.

Ezen kívül a KATA szerint adózó taxisok átalányadó-fizetési kötelezettségét elengedik június 30-ig. Turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kell fizetni az arra egyébként kötelezetteknek. A járványügyi helyzet miatt pedig rendeletbe foglalták azt is, hogy a munkáltató egyoldalúan elrendelheti az otthoni munkavégzést, és a munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzése érdekében megteheti a szükséges és indokolt intézkedéseket.

Kép forrása: internet

Vissza