Ózdiak a világban (képgalériával)2020. március 17. (kedd) 19:00 - Híreknews/9117_0_300.jpgÜres polcok az üzletekben, kihalt autópályák – többek között ezekről számolnak be azok a magyarok, akik külföldön élnek. Köztük rengeteg ózdi vagy Ózd környéki is van, egyik volt kollégánk például az Egyesült Királyságban dolgozik. Egyes országokban a miénknél sokkal súlyosabb intézkedéseket vezettek be.

Számtalan híradást lehet látni, hallani, olvasni azzal kapcsolatban, hogy külföldön milyen hatásokat, intézkedéseket vált ki a koronavírus-járvány. Ózdiak és Ózd környékiek is szép számmal szóródtak szét a világban, ezért telefonon vagy videóchaten felkerestünk közülük néhányat, hogy mondják el, mit tapasztalnak. Egykori kollégánk, Csendes Lajos most az Egyesült Királyságban, Londonban él és dolgozik. Azt mondja, egy ideig nem nagyon foglalkozott a vírussal, de aztán pénteken elment vásárolni, és ez megváltozott.

„Üresek voltak a polcok, mint a horrorfilmekben. Az emberek őrülten, két-három kocsival bevásárolva járkáltak a boltokban, és tényleg alig lehetett kapni egy csomag tésztát. Tehát nem lehetett venni. Az egy kicsit elgondolkodtatott, hogy mi lesz itt, hogyha tényleg itthon kell maradnunk két hétre” - mondta Csendes Lajos.

Azt mondja, alig van liszt, tészta, cukor, szappan vagy fertőtlenítőszerek pedig szinte egyáltalán nincsenek, esetleg csak a kisebb boltokban. Az utcákon is kevés embert látni. Az étterem, ahol dolgozik, szintén majdnem üres. Egy Ózdról elszármazott nő Közép-Olaszországban él, a fiát értük el telefonon. Ő azt mondja, a kijárási tilalom alól csak az ad felmentést, ha ételért, gyógyszerért megy valaki, egyéb esetekben nem hagyhatják el a lakást.

„Esküvő nincs, de temetés van, csak nem mehetnek oda a rokonok, barátok. A munkásoknak, akiknek otthon kell maradni, az államfő azt mondta, hogy majd fognak adni ötven százalékos fizetést, akinek például mindenképpen mennie kell dolgozni, adnak kb. 600 eurót, hogy ki tudják fizetni a bébiszittert, aki vigyáz a kisgyerekekre” - nyilatkozta Christopher Di Cosimo.

Hogy mégis éljenek valahogy közösségi életet, erkélykoncertekkel szórakoztatják egymást az olaszok. Itt van egyébként a legnagyobb európai gócpont, a halálos áldozatok száma meghaladja a kétezret, azonban közel háromezren már meggyógyultak. Németországban az utakon a szokásosnál jóval kevesebb autót látni. A házaspár Hessen tartományban, Frankfurt mellett él, a korlátozások is tartománytól függnek.

„Itt hétfőtől nem lehet járni iskolába, óvodába. Természetesen a kisgyerekes szülők otthon maradhatnak, így a kórházból is nagyon sok nővér kiesett, akik nem tudnak jönni dolgozni. Sokan csinálnak távmunkát, akik megtehetik. A férjem munkahelyéről már jó pár embert elküldtek szabadságra, vagy kényszerpihenőre, inkább így mondanám” - emelte ki Juhász Péterné Enikő.

Az építkezések még nem álltak le, de a város lecsendesedett. A tömegközlekedésen is kevesen utaznak, a délutáni, esti órákban pedig nehézkesebb a bevásárlás az áruhiány miatt.


117_0_t 117_1_t 117_2_t 117_3_t
Vissza