Védekezés az oktatásban (képgalériával)2020. március 16. (hétfő) 19:00 - Oktatásnews/9115_0_300.jpgAz oktatásban is jelentős változások léptek életbe az új koronavírus terjedésének megelőzése érdekében. Mától a kormány határozata szerint az általános- és középiskolákban digitális formában zajlik a tanítás. Emellett városunk óvodáit és bölcsődéit is bezárták. A dolgozók továbbra is megkapják fizetésüket, illetve óvodaügyeleti rendszer is működik majd szerdától.

Múlt hét pénteken jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy mától tantermen kívüli, digitális oktatás lép életbe az általános- és középiskolákban az új koronavírus terjedésének megelőzése érdekében. Így ma már városunk oktatási intézményeibe sem érkeztek diákok. A tanárok azonban az új távoktatási rendszer kidolgozásán munkálkodtak. A SZIKSZI-ben például egy szoftver segítségével oldják majd meg az oktatást, amihez az iskolában található tableteket, laptopokat is kiosztották azoknak, akiknek szükségük volt rá.

„Múlt héten már számítottunk rá, hogy valami hasonló intézkedést be fog vezetni a kormány, ezért a SZIKSZI-t nem várta teljesen váratlanul ennek bejelentése. Nyilvánvalóan a diákok ma már nem látogathatták az intézményt, a tankönyveket kiosztottuk, de az ajtótól beljebb nem jöhettek a diákok. Igyekszünk megfelelni a modern kor kihívásainak, hiszen a már hagyományos tanítási rendszerről egy teljesen új rendszerre kell átállnunk, a tantestület nagy része egész hétvégén, hiszen újfajta módszereket kerestünk a kapcsolattartást és az oktatási munkát illetően” - nyilatkozta Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium igazgatója.

Szombaton délelőtt Ózdon is összeült egy válságstáb a Városházán, a kialakult helyzet megtárgyalása érdekében. Ott az a döntés született, hogy városunk óvodáit és bölcsődéit is bezárják. A biztonsági intézkedés értelmében így a dolgozóknak sem kell bemenniük ezekbe az intézményekbe, azonban fizetésüket megkapják. Emellett a Nemzetőr Úti Óvodát ügyeleti rendszerben üzemeltetik majd szerdától, ahol 5-6 fős csoportokban lesznek elhelyezhetőek azok a gyermekek, akiknek mindkét szülője dolgozik, és másként nem tudják megoldani a felügyeletet.

„Fontos az ügyeleti rendszernek a megszervezése, hiszen vannak olyan ágazatban dolgozók – gondolok itt az egészségügyre, szociális-, vagy alapellátásban dolgozókra – akik ha semmilyen módon nem tudják megoldani azt, hogy otthon maradjanak a gyerekkel, akkor beadhassák az óvodába. Ez az ügyeleti rendszer szerdától lép életbe, a szülő írásos kérelme alapján. Nagyon fontos, hogy az első alkalommal orvosi igazolást kérünk, illetve nyilatkozni kell arról, hogy a gyermeknek nincs fertőző betegsége” - emelte ki Szaka Attila, köznevelési és művelődési referens.

Ezen kívül minden reggeli beléptetésekor védőnő vizsgálja majd meg a gyerekeket. Itt olyan óvópedagógusok foglalkoznak majd az óvodásokkal, akik nem érintkeztek   külföldről érkező hozzátartozóval, emellett további kritériumoknak is meg kell felelniük. Azért esett egyébként a választás a Nemzetőr Úti Óvodára ügyelet szempontjából, mivel több független kijárata van, így jól elszeparálható az épület összes része.

„Kedden délig kell a szülőknek beadni ezt a kérelmet, tehát ez alapján fog indulni az óvoda. Meg szeretnénk kérni a szülőket ez úton is, hogy felelősséggel döntsenek, és aki csak meg tudja oldani az otthoni elhelyezést, az próbálja meg. Nyilván, aki végképp nem tud mit tenni, azokat a gyerekeket fogadni fogjuk” - mondta Kossuth Henrietta, az Ózdi Városközponti Óvodák Nemzetőr Úti Tagóvodájának tagóvoda-vezetője.

Az ügyeletes óvodában a gyerekek főleg játékkal tölthetik majd az időt, elsősorban a szabad levegőn. Az iskolai és óvodai étkeztetést az Ózdi Városüzemeltető Intézmény továbbra is biztosítja. Ezt előzetes jelzést követően elviteles formában lehet majd megoldani. A diákok segítésére egyébként az Ózdi Városi Televízió is hamarosan sugározni fog oktatási műsorokat, erről azonban még egyeztetések folynak.


115_0_t 115_1_t 115_2_t 115_3_t
115_4_t
Vissza