Csak a sürgősségi (képgalériával)2020. március 16. (hétfő) 19:00 - Egészségnews/9114_0_300.jpgAz egészségügyi alapellátásban is számos változásra kell készülni. A fogászatokon ma reggeltől már csak sürgősségi betegellátás végezhető el. A szakemberek arra kérik a pácienseket, hogy a várótermi zsúfoltság elkerülése érdekében a lehető legkevesebb kísérővel érkezzenek. Emellett az ÓTSZEGYII a házi segítségnyújtást és a hatósági karanténban lévők ellátását is végzi.

A veszélyhelyzet miatt a fogorvosi alapellátásban is változások léptek életbe múlt hét szombattól. Emiatt a fogászatokon ma reggeltől már csak sürgősségi betegellátás végezhető el. Fontos, hogy a páciensek saját szakorvosukat csak telefonos egyeztetést követően, a rendelési idő első óráiban keressék fel. A szakemberek továbbá arra kérik a betegeket, hogy a várótermi zsúfoltság elkerülése érdekében a lehető legkevesebb kísérővel érkezzenek. Ez az állapot a fogorvos szerint előreláthatólag két hétig tart majd, ám ha mégis hosszabb ideig fennáll, akkor ügyeletszerű ellátást fognak bevezetni.

„Fogtömések, ultrahangos fogkő eltávolítás, és csonkelőkészítés rögzített fogpótlásokhoz, ez semmiképpen nem hajtható végre. Egyébként, ha valakinek nagyon-nagyon fáj a foga, akkor az mehet fogorvoshoz. Foghúzásokat, gyógyszerrendeléseket, hasonló beavatkozásokat elvégzünk” - mondta dr. Monostori Lilla, fogszakorvos.

Az új rendelkezések ezen kívül további változásokat is hoznak. Így például elhalasztják a szervezett népegészségügyi szűrővizsgálatokat. De utasítást adtak ki arra vonatkozóan is, hogy az intézmények a sürgősségi esetek kivételével az ütemezett műtéteket se végezzék el. A közgyógyellátásra való jogosultság pedig a veszélyhelyzet fennállása alatt és az azt követő 90 napig is fennmarad. A módosított rendelkezések célja, hogy csökkenjen a fertőzésveszélyes ellátások száma. A város idősotthonaiban is korlátozásokra volt szükség, így már nem látogathatják a bentlakókat a hozzátartozók.

„Mindenki megértette, hogy ez az ő jól felfogott érdeke, hogy minden kontaktot megszüntessen a hozzátartozókkal. Ez az idő előrehaladtával egyre nehezebb lesz, hiszen a személyes kontaktus, a beszélgetések nagyon fognak hiányozni az időseknek. Én úgy gondolom, hogy a hét vége felé, a jövő hét elején már nagyon nagy szakmai munkát kell befektetni, hogy az ő mentális állapotuk minél tovább fennmaradhasson, és minél egészségesebben élhessék meg ezt a kialakult helyzetet” - emelte ki Gál Katalin, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény mb. igazgatója.

Az ÓTSZEGYII a koronavírus kapcsán kibővült feladatokkal folytatja munkavégzését. A házi segítségnyújtás során a város időskorú lakosságának ellátása érdekében közreműködnek a gyógyszerek kiváltásában. Az igénylők a 30/595-1978-as számon érdeklődhetnek. Szintén az intézmény hatáskörébe került a hatósági karanténban lévők ellátása is, ezzel kapcsolatban a 70/342-2993-es telefonszám hívható.


114_0_t 114_1_t 114_2_t 114_3_t
114_4_t 114_5_t 114_6_t 114_7_t
114_8_t
Vissza