Járványügyi intézkedések2020. március 16. (hétfő) 11:36 - Híreknews/9112_0_300.jpgRendkívüli döntések születtek hétvégén a koronavírus miatt mind országos, mind pedig városi szinten. Mától minden iskola, óvoda és bölcsőde zárva tart, de emellett a kulturális intézményeket és sportlétesítményeket sem lehet látogatni. Mindenkit arra kérnek, tartsa be az alapvető higiéniás szabályokat, és biztonsági előírásokat.

Élő bejelentkezésben számolt be a kormány rendkívüli döntéseiről pénteken este Orbán Viktor. A miniszterelnök közölte, hogy tíz akciócsoportot hoztak létre, amelyek egy-egy meghatározott területen tevékenykednek. Hazánkban a hétfő reggeli adatok szerint 39 koronavírus-fertőzött van, 136-an karanténba kerültek, egy ember pedig elhunyt. Az egyetemek után mától bezárták kapuikat az általános- és középiskolák is.

„Március 16-tól kezdve új oktatási munkarend lép életbe. Ezt úgy hívjuk, hogy tanterven kívüli, digitális munkarend. Ez azt jelenti, hogy a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket, nem mehetnek be az iskolába. Az igazgatónak be kell mennie az iskolába, és a tanároknak is folytatniuk kell a tanítást, digitális eszközökkel. Aki tudja, otthonról, ha vannak ilyen eszközei, ha nincsenek, akkor pedig az iskola digitális eszközeit veheti majd igénybe, ezért akinek be kell mennie, bemehet” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

Városunkban szombaton és vasárnap délelőtt is válságstáb ült össze, a tanácskozásról az Ózdi Városi Televízió rendkívüli adásban tudósított. Janiczak Dávid polgármester rendkívüli szünetet rendelt el az óvodákban és bölcsődékben, azoknak pedig, akik nem tudják megoldani gyermekük elhelyezését, ügyeleti rendszer áll rendelkezésre. Erre a célra a Nemzetőr Úti Óvodát jelölték ki.

„Kollégáim tájékoztatják az óvodákat és a bölcsődéket a fennálló helyzetről. További tájékoztatás is rendelkezésre fog majd állni. Egyelőre az a legfontosabb, hogy az óvintézkedéseket követve Ózdon sem lesz semmilyen oktatás hétfőtől, és nem lehet majd a gyermekeket sem elhelyezni. Én arra kérek mindenkit, hogy a biztonsági intézkedéseket tartsa be, és még ezen túlmenően is amit lehet, tegyen meg azért, hogy ne is érjen ide ez a járvány, ne kelljen vele találkoznunk. Hiszen az egészségügy helyzetét figyelembe véve katasztrofális helyzet következhetne be, ha előállna egy olyan helyzet, mint Olaszországban” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Emellett döntöttek a városi sportlétesítmények és kulturális intézmények bezárásáról, és ettől a héttől kezdve a Városi Piac sem nyit ki. Felkészülnek továbbá a házi karanténban lévők ellátására, beszereznek önkormányzati élelmiszer-tartalékot, kiterjesztik a házi segítségnyújtást az idősek védelme érdekében. A városi televízió oktatási műsorok sugárzásával igyekszik majd segíteni a diákok felkészülését, ennek előkészületei már folyamatban vannak. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délelőtt bejelentette a határok lezárását, ez a személyforgalmat érinti. Ma éjféltől a rendezvényeket betiltják, a szórakozóhelyeket, mozikat bezárják, a patikák és élelmiszerboltok kivételével minden üzlet, kávézó és étterem csak délután háromig lesz nyitva. A lakosságot mind a kormány, mind a városvezetés arra kéri, tartsák be a higiéniás előírásokat, biztonsági rendelkezéseket, és legyenek elővigyázatosak.


9112_0.jpg

Vissza