Más szabályok2020. március 12. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9101_0_300.jpgVárosunkban is több változást hoz magával koronavírus terjedése miatt bevezetett veszélyhelyzet. A kormány tájékoztatása szerint a felsőoktatásra is kiterjednek a szabályok, így a Miskolci Egyetem Ózdi Kihelyezett Tagozatán is távoktatásban történik majd a tanítás. Ózd lakosait is megkérdeztük a kialakult helyzettel kapcsolatban. Ők a higiéniát tartják a legfontosabbnak.

A kormány tegnap délutáni bejelentése nyomán várható volt, hogy Ózdon is több változásra kell felkészülnünk. A határozatok szerint a felsőoktatásban is más rend szerint megy majd a tanítás. Szaka Attila köznevelési és művelődési referens elmondta, hogy helyben továbbra is megkereshetik a dolgozókat azok a hallgatók, akiknek kérdésük vagy intézni való ügyük van.

„Az itteni hallgatók ugyanúgy a Miskolci Egyetemnek a hallgatói, mint akik az anyaegyetemre bejárnak. Gyakorlatilag ami a legfontosabb, hogy az órák leállnak, az oktatásnak az a formája, ahogy eddig ment, leáll. Át fognak térni egy távoktatásos rendszerre. Ennek a feltételei és a mikéntje még kidolgozás alatt áll. Az is lehet, hogy e-mailben kapják majd meg a tananyagot, hogy milyen módon készülnek fel a vizsgákra, azok hogyan lesznek megtartva, még nem tudni” - mondta Szaka Attila, köznevelési és művelődési referens.

A kialakult helyzet nem csak változásokat hozott, a rendkívüli bejelentés nyomán a közhangulat is megváltozott. Az általunk megkérdezettek mindannyian hallottak a vírusról, és tudatosan készülnek a következő időszakra.

„Legfőképpen a higiéniára kell odafigyelni. Az embereknek fontos a kézmosás. Én is megmondom őszintén, venni akarok egy kesztyűt, ami műanyagból van. Ha megyek, és megfogom a kilincset, akkor ne érjek hozzá. Könnyen el lehet kapni. Októberben valahol összeszedtem valamit, és több mint egy hónapig kínlódtam” - nyilatkozta Mózer Jenőné.

„Megpróbálok minden megtenni ellene, amit szükséges. Annyira éppen nem tartok tőle. Megvárom, hogy mi lesz” - fogalmazott Zubik Erika.

„A kézmosás minden alkalommal fontos, nemcsak akkor, amikor hazaérünk, hanem minden tevékenység után. Főleg mosdóhasználat után. Ezt nagyon szigorúan be kell tartani” - hangsúlyozta Hevesi Imre.

A tegnapi napon számos egyéb intézkedést is bejelentettek. A korlátozás és szabályozás mellett olyan történésekre is felhívták a figyelmet, ami a vírus terjedése okán várható. Valószínűsíthetően a gazdaságot is érinti majd a veszélyhelyzet.

„Egyértelmű többségi vélemény volt, majdhogynem konszenzus közeli vélemény volt az európai uniós kormány- és államfők megbeszélésén, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan nem hetekről, hanem hónapokról beszélhetünk. Emellett az is, hogy jelentős és súlyos gazdasági következményei lesznek mindannak, ami most Európában a koronavírus miatt történik. Természetesen a helyes sorrend az, hogy az emberi életet kell megóvni és megvédeni, a gazdasági károk csak ezután kerülhetnek szóba” - emelte ki Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter.

A gazdasági szereplők a napokban reagáltak az eseményekre. Az üzemanyagárak például már most drasztikusan csökkentek, és holnap ismét mérséklődnek majd. A 95-ös benzin és a gázolaj is 10-10 forinttal kerül majd kevesebbe. Emellett a részvények árfolyamánál is visszaesés tapasztalható.

Vissza