Rendkívüli jogrend2020. március 11. (szerda) 16:36 - Híreknews/9097_0_300.jpgVeszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus miatt. Több országból beutazási tilalom lépett életbe, elmaradnak a nagyobb rendezvények, és az egyetemeken is intézménylátogatási tilalom lesz.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy az operatív törzs javaslatára beutazási tilalom lépett érvénybe Olaszországból, Kínából, Iránból és Dél-Koreából. Az egyetemeken távoktatásban történhet majd az oktatás, ott intézménylátogatási tilalmat rendeltek el. Nem lehet megrendezni továbbá a száz főnél nagyobb létszámú beltéri, illetve az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvényeket. Betiltották továbbá az osztálykirándulásokat, és egy évvel elhalasztották a külföldi nyelvtanulást segítő kéthetes programot. Gulyás Gergely hozzátette: a vészhelyzet lejártáig nem szükséges megújítani a lejáró okiratokat sem, ezzel a járási hivatalok, kormányablakok forgalmát kívánják mérsékelni. Szigorú szabályok vonatkoznak a karanténra is, amelyek megszegése szankciókat von maga után. Az általános- és középiskolák bezárásáról egyelőre nincs szó, és nem tudni, a templomi miséket, istentiszteleteket fogja-e érinteni az intézkedés. Természetesen Ózdon is óvatosságra int a városvezetés.

„Ózd városát szerencsére eddig elkerülték a nagyobb krízishelyzetek. Erre törekszünk most is, és szeretnénk megelőzni. Ezért kérjük a tisztelt lakosságot, hogy kerüljék a nagyobb társas alkalmakon való részvételt. Sőt arra kértük a szervezőket, rendezőket, hogy ne is tartsanak meg olyan rendezvényt, amely zárt térben száz főt meghaladó, illetve nyitott térben ötszáz fő az a határ, amelyet kormányzatilag is meghatároztak. Arra kérünk mindenkit, figyeljen oda a személyes higiéniára, kézmosásra. Fokozottan figyeljünk oda egymásra” - hangsúlyozta Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

9097_1.jpg

Kép forrása: MTI


Vissza