Megelőző tilalom (képgalériával)2020. március 9. (hétfő) 19:00 - Egészségnews/9086_0_300.jpgOrszágszerte látogatási tilalmat vezettek be a kórházakban és idősotthonokban a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében. Az országos tisztifőorvos azzal indokolta az intézkedést, hogy a fertőzés a zárt közösségekben, intézményekben képes gyorsan elterjedni, és nagyszámú, súlyos, esetleg végzetes kimenetelű megbetegedést okozni. Dr. Bélteczki János, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója elmondta: továbbra sincs koronavírusos beteg városunkban.

Hazánkban eddig kilenc igazoltan új koronavírussal fertőzött beteg van, és 67 személyt tartanak karanténban a kormány tájékoztatása szerint. A vírus továbbterjedésének megfékezése érdekében tegnap este Müller Cecília országos tisztifőorvos látogatási tilalmat rendelt el az ország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális intézményében. Az intézkedést azzal indokolták, hogy a megbetegedés súlyosabb formája, főleg az idős és a már más betegségben szenvedőket érinti. Emellett a fertőzés a zárt közösségekben és intézményekben képes gyorsan elterjedni. Az ózdi kórház főigazgatója elmondta, hogy városunkban továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg.

„Az ország koronavírus-védelmi bizottsága kiadott egy részletes intézkedési tervet, amelyeket mondhatom, hogy szinte naponta felülvizsgálnak és módosítanak. Ennek megfelelően a kórház is végrehajtotta ezt az intézkedési tervet. Beszerezte, illetve beszerzés alatt vannak azok az ápolási eszközök, amelyek a járvány leküzdéséhez szükségesek. Ezeket a legteljesebb mértékben végrehajtjuk” - mondta dr. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója.

Dr. Bélteczki János hozzátette, hogy ilyen átfogó intézkedésekre még nem volt szükség, amióta praktizál. Ezért a szokásostól is komolyabban veszik a látogatási tilalom bevezetését. Aki ennek ellenére megpróbál bejutni az egészségügyi intézménybe, az akár komoly büntetésre is számíthat. Ma már egy ilyen esetben rendőri intézkedésre is szükség volt. A látogatási tilalom egyébként a városunkban működő idősotthonokra is vonatkozik. Az ÓTSZEGYII valamennyi intézményében jelenleg szünetelnek az udvaron történő foglalkozások, illetve még nagyobb hangsúlyt fektetnek a higiéniára is.

„Nekünk nem volt még ilyenre példa, tehát itt nálunk nem volt még olyan vírusfertőzés, vagy bármilyen egyéb megbetegedés, hogy nekünk látogatási tilalmat rendeltek el” - nyilatkozta Ráki Pálné, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény Szent István úti intézményi egységének intézményvezető ápolója.

A látogatási tilalom nem érinti a különösen méltányolandó eseteket. Ilyen például a végstádiumban lévő betegektől való elbúcsúzás, vagy a kiskorú gyermekekkel való benntartózkodás. Városunk intézményei a kapcsolattartás egyéb formáit mindenképp segítik, így a telefonálásra és az esetleges csomagok bejuttatására is lehetőség van. A tegnap kihirdetett tilalom visszavonásig érvényes.


086_0_t 086_1_t 086_2_t 086_3_t
Vissza