Honfoglalók szokásai (képgalériával)2020. március 5. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/9073_0_300.jpgA honfoglaló magyarok életével, szokásaival ismerkedtek a II. János Pál Katolikus Általános Iskola diákjai ma délelőtt az Ózdi Muzeális Gyűjteményben. Megtudhatták többek között, hogy milyen ruhákat hordtak, hogyan harcoltak, milyen ételeket ettek. A tanulók már visszajáró vendégei az intézménynek, amelynek falai között értékes tudásra tehetnek szert az ilyen alkalmakon.

Honfoglaló őseinkről sok emlék maradt fenn, így gazdag az a tudástár, amelyből gazdálkodhatunk. Az iskolában sok mindent megtanulunk róla, azonban ott általában az elméleti oktatás kerül előtérbe. Az Ózdi Muzeális Gyűjteményben viszont a diákok  Darvayné Vincze Tímea jóvoltából láthatják is azoknak a tárgyaknak a másolatait, amelyeket a korabeli magyarok használtak. Kiderült például, hogy mivel harcoltak.

„Kard, lándzsa, nyíl, és hátrafordultak, úgy” - mondta Seres Ramszesz.

De ezen kívül szóba került az is, hogy milyen ételeket ettek harc közben, hogy milyen ruhákat hordtak, vagy hogy miként nézett ki az építmény, amiben éltek. Így például egy jelképes jurtát hoztak létre a földszinti fogadóteremben, amelynek volt küszöbe, és a közepén lábas. A program aztán a fenti múzeumpedagógiai teremben folytatódott.

„Úgy gondolom, hogy nagyon sokan olyan környezetből jönnek hozzánk, ahol nem divat, vagy nem szokás eljárni különféle művelődési intézményekbe, és ezért a magatartásforma, a magatartás-kultúra is fejlődik. Bekerülnek egy olyan helyzetbe, ahol viselkedni kell, másképp kell viselkedni, mint mondjuk az iskolában, másképp, mint otthon” - nyilatkozta Petákné Balyi Zsuzsanna, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola  intézményvezető-helyettese.

A diákok nem sokkal ez után tanulják majd a honfoglalást az iskolában, így azoknak az ötödikeseknek, akik részt vettek a foglalkozáson, már előnyük lesz a többiekkel szemben.

„Mivel itt azért lehetőség van arra, hogy mindent megnézzenek, esetleg meg is fogjanak dolgokat, ezért sokkal mélyebben rögződnek az ismeretek, mintha csak könyvből olvasták volna” - emelte ki  Darvayné Vincze Tímea, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény múzeumpedagógusa.

Ahogy minden alkalommal, úgy most sem maradt el a kézműveskedés, így a gyerekek kartonpapírból süveget készítettek a múzeumpedagógiai teremben. Miután mindenki megalkotta a sajátját, levonultak a földszintre, hogy körbeüljék a képzeletbeli tüzet.


073_0_t 073_1_t 073_2_t 073_3_t
073_4_t 073_5_t 073_6_t 073_7_t
073_8_t 073_9_t 073_10_t 073_11_t
073_12_t 073_13_t 073_14_t 073_15_t
073_16_t 073_17_t 073_18_t
Vissza