Nő a járvány (képgalériával)2020. március 4. (szerda) 19:00 - Egészségnews/9068_0_300.jpgTíz megyében is emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója szerint február végén közel negyvenezren keresték fel orvosukat a jellemző tünetekkel. A járvány terjedésében az óvodás- és kisiskoláskorú gyermekek a leginkább érintettek. Ózdon van olyan óvoda, ahol a kicsik egyharmada hiányzik emiatt.

Az influenza hazánkban az ősztől tavaszig terjedő időszakban fordul elő leggyakrabban. A korosztályos megoszlás jellemzője, hogy a betegek több mint negyven százaléka 0 és 14 év közötti gyermek, de igen magas ez a szám a 15 és 34 év közötti fiatal felnőtteknél is. A tünetek közé tartozik a hirtelen jelentkező magas láz, a fej- és végtagfájdalom, a torokfájás és a köhögés. Az fertőzés veszélyének leginkább azok vannak kitéve, akik gyakran tartózkodnak közösségben. Ezért náluk különösen fontos a betegség gyors felismerése és kezelése.

„Mindkét intézményben, az Újváros téren is és az Árpád vezér úton is körülbelül a gyermekek több mint egyharmada hiányzik most a csoportokból, de igyekszünk megakadályozni a terjedést, és végül is rövid lefolyásúak. Öt nap. Akiknek szövődménnyel jár, van aki három hetet hiányzik, van aki kettőt, de mindig jelzik a szülők, hogy hol tartanak a gyógyulásban” - mondta Binder-Pap Gabriella, az Ózdi Béke Telepi Óvodák intézményvezetője.

Az óvodavezető elmondta, hogy igyekeznek mindent megtenni a megelőzés érdekében. Így például valamennyi mosdóban fertőtlenítőszert helyeznek ki, a gyerekeknek pedig megtanítják a helyes és alapos kézmosást. Ezen kívül a kilincseket, szekrényeket is rendszeresen áttörlik. A prevenciós célokat jól szolgálja még az intézményben évek óta működő sószoba is, amit a kicsik folyamatosan használnak. Ez egyébként nem csak az influenza és a megfázás elkerülését segíti elő, hanem az igen gyakori, krónikus légúti megbetegedésben szenvedők állapotán is sokat javít. Fontos, hogy mind az intézmény dolgozói, mind a szülők mielőbb felismerjék a tüneteket, és orvoshoz vigyék a gyermeket.

„A legfontosabb, ha valaki köhög, vagy lázas, vagy esetleg orrfolyása van, vagy ilyen meghűléses tünetei vannak, maradjon otthon, ne menjen óvodába, vagy iskolába. Itthoni kezelés, tüneti terápia, folyadékpótlás, ágynyugalom, esetleg különböző vitaminok szedése, különböző probiotikumok szedése. És az körülbelül 2-3 nap alatt rendbe jön” - emelte ki dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

A betegség elleni oltás már 12 éves kor után adható, ám a védettség csak két hét alatt alakul ki. A gyerekeken kívül veszélyeztetettek még az idősek, a daganatos megbetegedésben szenvedők, a magas vérnyomással, és szívbetegséggel küzdők is.


068_0_t 068_1_t 068_2_t 068_3_t
068_4_t 068_5_t 068_6_t 068_7_t
068_8_t
Vissza