Rendhagyó órák (képgalériával)2020. március 3. (kedd) 19:00 - Oktatásnews/9063_0_300.jpgA Pénz7 országos programhoz kapcsolódóan tartottak előadásokat ma délelőtt a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakmai támogatásával megvalósuló eseménysorozat 2015-ben indult útjára Magyarországon. Célja a fiatalok pénzügyi tudatosságra nevelése.

Több osztályban tartottak rendhagyó órát ma délelőtt a SZIKSZI-ben. A program elsődleges célja, hogy a fiatal generációt támogassa a pénzügyekben való eligazodásban. Ezen kívül a megtakarítások tervezésében, és a különböző öngondoskodási formák kiválasztásában is segítséget kíván nyújtani. Az eseményen előadóként részt vett Perényi Zsigmond államtitkár is.

„Jól éreztem magamat. Nem azt mondom, hogy úgy éreztem magamat, mint régen, amikor én iskolában voltam, mert amikor én voltam iskolában, akkor sajnos ilyen kérdésekkel még nem foglalkoztunk. Úgyhogy szeretnék az iskolának és a vezetőségnek, igazgató úrnak és az osztályfőnök asszonynak is gratulálni, hogy ilyen kezdeményezéssel éltek és élnek, mert minél hamarabb el kell kezdeni a fiatalokkal ilyenekről beszélni, felkészíteni őket erre a világra” - mondta Perényi Zsigmond, az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár.

Az államtitkár elmondta, hogy nem csak a fővárosban, de vidéken is nagy az érdeklődés a témahét iránt. Városunkat egyébként tudatosan választotta, és kiderült, hogy többször is járt már Ózdon. A rendhagyó óra interaktív módon zajlott, amit a diákok prezentációi is színesítettek.

„A piackutatás és termékfejlesztés volt a mi témánk. Szerintem ez nagyon egyszerű és jó is” - nyilatkozta Váradi Bartha Zoé, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulója.

A fiatalok iskolai időben készültek a programra, munkájukat pedig tanáraik segítették. Az előadók közt voltak olyanok, akiket a vállalkozások világa ragadott meg, ezért prezentációjukat is e téma köré építették.

„A téma címe az Ötlettől a vállalkozásig című Pénz7 projektünk volt. És ezt nem magamtól találtam ki, hanem az osztálytársaimmal, csak engem kértek meg, hogy prezentáljam ezt az egészet” - emelte ki Nagy Ákos, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulója.

Az iskola nem először csatlakozott már a témahéthez, ám eddig külsős szakértő nem tartott előadást az intézményben. Erre először ma került sor, így a program folytatásaként dr. Forman Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem docense beszélt a fiataloknak a biztosításokról és azok fontosságáról.

„Nekem az a meggyőződésem, hogy Magyarországon nagyon komolyan erősíteni kellene tulajdonképpen azokat a vállalkozói, állampolgári kompetenciákat, amik mondjuk a tudatos életvitelhez, tudatos önálló döntésekhez szükségesek” - hangsúlyozta dr. Forman Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense.

Az országosan több, mint 1100 iskola részvételével zajló egyhetes eseményhez kapcsolódóan különböző oktatási segédletek, tananyagok is rendelkezésére állnak. Így azok egész évben elérhetők az oktatási intézmények számára. Ezen kívül különböző témájú kísérőprogramokkal is kiegészül a projekt, melyeknek köszönhetően a fiatalok még inkább elmélyíthetik tudásukat.

„Igen, vannak kísérőprogramjai. Több versenyt szerveznek azok az egyesületek, alapítványok, amelyek becsatlakoztak a Pénz7-be. Ha jól tudom, akkor az iskolánkból a tőzsdeversenyen vesznek részt diákok” - fogalmazott Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium igazgatója.

A program során megtudtuk, hogy az évek óta tartó eseményre az elkövetkező években is lehet majd jelentkezni, amibe szeretnének minél több intézményt bevonni. Az előadók között egy helyi vállalkozó, Fürjes Pál is előadást tartott a fiataloknak.


063_0_t 063_1_t 063_2_t 063_3_t
063_4_t 063_5_t 063_6_t 063_7_t
063_8_t 063_9_t 063_10_t 063_11_t
063_12_t 063_13_t 063_14_t 063_15_t
063_16_t 063_17_t 063_18_t 063_19_t
063_20_t
Vissza