Történelmi múlt2020. március 2. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/9062_0_300.jpgA kápolnai csatát elevenítették fel a hagyományőrzők. Az 1849-es események százhetvenegyedik évfordulójára rendezett eseményen a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület mellett részt vettek többek közt siklósi, tápióbicskei és budapesti csoportok is. A rendezvénynek már másfél évtizedes hagyománya van.

1849. február 26-án és 27-én vívták a kápolnai csatát. A magyar honvédsereg nem szenvedett vereséget, de a csatatér a császári és királyi csapatok kezén maradt. A százhetvenegyedik évforduló alkalmából idén is újravívták a harcokat Kompolt, Kál és Kápolna községek környékén, méghozzá a Tarna-völgyi Katonai Hagyományőrző és Gasztronómiai Találkozón. A Magyar Honvédvadász Hagyományőrző Csoport már másfél évtizede minden esztendőben megrendezi az eseményt, amelynek Ózdról is vannak visszajáró vendégei. Sőt, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjai másokat is motiváltak a részvételre.

„A baráti kör, akik a Görgey-emléktúrára és egyéb rendezvényekre is ellátogatnak, elkezdtek ide is járni. A helyi lovasok is éreztek ebben lehetőséget, ők is alakítottak egyesületet, és most már ők is szép számmal vettek részt, ők adták az osztrák lovasságot. A rendezvényen húsz lovassal volt jelen a könnyűlovas fegyvernem. Mindenképpen örülünk neki, hogy másokat is inspirálunk arra, hogy a hagyományőrzésben részt vegyenek” - mondta Varga Gábor, hagyományőrző huszárkapitány.

A csatajelenetek nagy odafigyelést és felkészültséget igényelnek, ugyanis annak híján veszélyt rejtenek magukban. A látványos küzdelem délelőtt tíz órakor kezdődött, előtte begyakorlást is tartottak a helyszínen. Az ózdiak mellett többek közt Nyíregyházáról, Siklósról, Tápióbicskéről és Budapestről is érkeztek csoportok. A Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjai március tizenötödikén nemcsak Ózdon, hanem Budapesten is közreműködnek majd az ünnepségeken. A Budai Várban négy huszár képviseli városunkat. Ezen kívül tavaszi emlékhadjárat is lesz, és már folyamatban van a júliusi Görgey-emléktúra szervezése is.

„Az érdeklődés nagyon nagy a túrára, töretlen szinte. Sőt, már az az ötven-hetven ló, amit meg szoktunk célozni, mert ennek a logisztikáját tudjuk ellátni, már szinte betelt. A résztvevőkkel nem lesz probléma. Az Ifjúsági Parkban lesz egy toborzó néptáncos barátaink segítségével, egy csatajelenet, este pedig Szentsimonban táncház” - emelte ki Barta László, hagyományőrző hadnagy.

A hagyományőrzők tevékenységükkel a fiataloknak is szeretnének példát mutatni, illetve lehetőséget adni arra, hogy tevékenyen tölthessék el szabadidejüket. Az utóbbi időben az ifjabb korosztályból is egyre többen csatlakoznak, lányok és fiúk egyaránt.

Vissza