Felesleges pánik (képgalériával)2020. február 28. (péntek) 19:00 - Egészségnews/9057_0_300.jpgÜres áruházi polcok, túlzott mértékű vásárlási láz tapasztalható a koronavírus megjelenése óta. A járvánnyal kapcsolatban tegnap tájékoztató anyagot adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A dokumentum a betegséggel kapcsolatos intézkedésekről, és annak területi eloszlásáról ad információkat.

A vásárlók igyekeznek tartós élelmiszereket, és egyéb fogyasztási cikkeket beszerezni a boltokból, de a különböző kézfertőtlenítő szerek és szájmaszkok is gyorsan fogynak. Az orvosok hangsúlyozzák, hogy megelőzésként a legfontosabb az általános higiéniai lépések megtétele, és a legtöbben igyekeznek is ezeket betartani.

„Mint eddig is, mert újat nem mondunk. Gyakori kézmosás, én például bárhová megyek, hazamegyek, az az első, hogy kezet mosok. Ugye az ember bemegy a boltba, ott is ugye a bevásárlókocsit fogdossa” - mondta Macsi Ferencné.

A témával kapcsolatban megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és a Pécsi Tudományegyetem szakembereivel, de ez idáig nem értük el őket.

„Kicsit szerintem túlpánikolják az emberek a dolgot. Mondjuk a kézfertőtlenítésnek, annak ugye van értelme. Hogy ha buszon, vagy tömegközlekedésen utazik valaki” - nyilatkozta dr. Simon Péter, az Almási Balogh Pál Gyógyszertár vezetője.

A legfontosabb az alapvető higiénés szabályok betartása mellett az immunrendszer megfelelő szinten tartása. Ennek érdekében fontos a megfelelő táplálkozás, nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, illetve különböző vitaminkészítmények bevitele.

„Én ugyanúgy megyek mindenfelé. Budapesten voltam az orvosnál. Nyilván tömegközlekedésnél azért az ember jobban odafigyel, jobban vigyáz. Tegnap Miskolcon voltam, szintén az orvosnál ellenőrzésen. Csak ezt tudom. A táskámban benne van a kicsi fertőtlenítő, itthon a nagy. Kész, ennyi” - emelte ki Papp Ibolya.

A kialakult helyzetet súlyosbítja az elsősorban a közösségi médiában terjedő álinformációk és rémhírek gyors terjedése is a vírussal kapcsolatban, ami felesleges pánikot kelt az emberekben. A fertőződés veszélye a különböző korosztályoknál egyébként igen jelentős eltéréseket mutat. Kutatások szerint 39 éves korig a halálozási arány alacsony, és a 40-es éveikben járók körében sem éri el a fél százalékot. A 9 év alatti gyermekek körében pedig eddig nem szedett halálos áldozatokat a járvány.


057_0_t 057_1_t 057_2_t
Vissza