Lemondás vagy vállalás?2020. február 27. (csütörtök) 19:00 - Egyháznews/9052_0_300.jpgMegkezdődött a nagyböjti időszak. A negyvennapos böjt lényege a lelki megtisztulás és felkészülés a keresztények legnagyobb ünnepére, a húsvétra. A gyakorlat lényege, hogy lemondást, önfegyelmet gyakoroljunk, amelyet sokak szerint nemcsak a húsételek hanyagolásával tehetünk meg, hanem fontos ilyenkor a testünk és lelkünk megújulása is.

A negyvennapos böjt a negyedik századra vált általánossá a keresztény világban. Lényege, hogy lemondást és önfegyelmet gyakoroljunk hamvazószerdától egészen húsvétig. Régebben, a XI. századig olyannyira szigorú volt a gyakorlat, hogy a negyven nap alatt húst, tejterméket és tojást sem fogyasztottak. Emellett késő délutánig semmit nem ettek.

„Akkor, amikor az emberek a böjt szót hallják, akkor elsősorban valamiféle megvonás, vagy lemondás jut az eszébe. Nem eszünk húst, nem fogunk annyit internetezni, kevesebbet fogunk a szenvedélyeinknek élni. Pedig a böjt nem csupán ezt jelenti. A böjt jelenthet vállalást is. Próbáljunk meg ebben az esztendőben a böjtre így tekinteni, ne csupán csak a negatív oldalát nézzük, hogy mitől szabadulunk meg, hanem mit tudunk pluszban magunkra felvenni jó tulajdonságként. Talán picivel több türelem, odafigyelés segíthet abban, hogy jobbá váljunk a húsvét ünnepének a megélésekor” - fogalmazott Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

Jézus tanítása szerint a böjt Isten iránti szenvedély, szeretet és mélyebb önátadás. Eszerint a lemondás célja tehát az, hogy ez által is közelebb kerüljünk magához Istenhez.

„A nagyböjti időszakban inkább a katolikus testvérekről, de szerintem a reformátusokról is elmondható, hogy készülődünk lelkiekben és testiekben is a húsvétra. Ugye nagypéntekig tart, körülbelül hat hét. Nemcsak a bizonyos ételek fogyasztásától tartózkodnak az emberek, hogy ily módon megtisztítsák magukat, hanem inkább a lelki dolgokra helyezzük a hangsúlyt, és az igehirdetésekben, imádságokban és az otthoni csendességekben is készülődünk a húsvét ünnepére” - mondta Csikainé Mihalik Éva, református lelkész.

A helyi egyházak számos eseményt szerveznek erre az időszakra, amelyekre mindenkit szívesen várnak. Pénteken a görögkatolikus templomban például kollibát szenteltek, ami egy böjti eledel. A római katolikus hívek pedig többek közt fényliturgiát tartanak majd márciusban. A nagyböjti gyakorlat a húsvéti feltámadási misével ér majd véget.

Vissza