Megszűnő munkahelyek (képgalériával)2020. február 26. (szerda) 19:00 - Politikanews/9050_0_300.jpgAz ABB gyár bezárásáról tartott sajtótájékoztatót ma délután a Munkáspárt. A kitelepüléssel egybekötött eseményen Fülöp Józsefné, a Borsod megyei pártszervezetek elnöke beszélt. Ennek során többek között a tagság mély megrendülését és felháborodását fejezte ki a termelőüzem év végéig tervezett bezárásával kapcsolatban.

A kapitalizmusban a pénz a fontos, nem az ember! Ez volt a legfontosabb üzenete a Munkáspárt mai sajtótájékoztatójának. Fülöp Józsefné, a Borsod megyei pártszervezetek elnöke beszédében kitért arra, hogy az ABB bezárásával 1200 munkahely szűnik meg, ami közel 14%-ra növeli az ózdi álláskeresők táborát. Ezen kívül megjegyezte, hogy talán egyetlen városnak sem jött volna olyan rosszul a bezárás híre, mint Ózdnak.

„Tudomásul kell venni az ózdi munkásoknak, munkavállalóknak, dolgozóknak, hogy kapitalizmusban élünk. Tehát a tőkések diktálnak, a multicégek diktálnak. Itt csak akkor érhetnek el eredményt, ha kiharcolják saját jogaikat, vagy tüntetnek, vagy demonstrálnak. Az az igazság, hogy nagyon nehéz a helyzet. Én megértem, sok családnak, hiszen itt élték le az életüket, nagycsaládosok” - mondta Fülöp Józsefné, a Munkáspárt Borsod megyei pártszervezeteinek elnöke.

A párt igazságtalannak érzi azt is, hogy a cégek csak addig maradnak, amíg jár az állami támogatás. Ezért ők azt tartanák igazságosnak, ha azt feltételekhez kötnék. Elhangzott továbbá, hogy azok sincsenek biztonságban, akinek még van munkájuk, hiszen az is bármikor veszélybe kerülhet. A kormány a fiatal családokat kölcsön felvételére ösztönzi, ám, ha a jövedelem megszűnik, akkor a törlesztést már nem tudják fizetni.

„Amikor én dolgoztam ott, akkor a nyugdíj előtt második emberként jöttem el nyugdíjba a General Electric-ből. A tapasztalatom azt volt, hogy ez egy pénzmosó intézet volt, és úgy telepedett ide” - nyilatkozta Balogh István, egykori GE-s dolgozó.

A párt képviselői aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban is, hogy a fiatalok  nem kívánják érdekeiket érvényesíteni, nem állnak ki jogaikért, ezért még kiszolgáltatottabbakká válnak. Ezen kívül megjegyezték, hogy jogi segítséget tudnak nyújtani azoknak, akik munkanélkülivé válnak, de akár önéletrajz- és pályázatírással kapcsolatban is bizalommal fordulhatnak hozzájuk.


050_0_t 050_1_t 050_2_t 050_3_t
050_4_t 050_5_t
Vissza