Kistérségi ügyek (képgalériával)2020. február 26. (szerda) 19:00 - Kistérségnews/9046_0_300.jpgElfogadta idei költségvetését Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsa. A grémium emellett a térség orvosi ügyeletének működéséről tárgyalt, miszerint két hónapon belül megpróbálnak egy tartható és az összes település számára elfogadható megoldást kidolgozni rá. A tanács elnökhelyettese, Kormos Krisztián szerint biztosítottnak látszik az intézmények idei működése.

Szinte teljes létszámmal tartotta meg ülését ma délelőtt Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsa. A grémium öt napirendje között a legfőbb kérdések közt szerepelt a költségvetés, illetve azon belül az orvosi ügyelet működtetésének megtárgyalása. Utóbbi ügyben több probléma adódott a közelmúltban, illetve törekvések is voltak azok megoldására. Tavaly decemberben a társulási tanács levélben nyújtott be javaslatokat, és kért segítséget az emberi erőforrások miniszterétől, dr. Kásler Miklóstól. Erre azonban érdemi választ nem kaptak.

„A Társulási Tanács legfőbb kérdése mindig az orvosi ügyeleteknek a működtetése, hiszen nagyon kevés összeg van arra az önkormányzatoknál és a társulásnál, hogy megfelelően megoldja ezt az ellátási formát. Ez merült fel a mostani ülésen is, megbeszéltük, hogy kettő hónapon belül megpróbálunk a szakmai kollégáinkkal együtt egy olyan megoldási lehetőséget kidolgozni, ami a jövőben tartható és elfogadható lesz mindenki számára” - mondta Janiczak Dávid, az Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsának elnöke.

Városunk önkormányzatát nemrég kereste fel egy vállalkozó, aki megoldaná a térségben az orvosi ügyelet ellátását. Janiczak Dávid, a társulási tanács elnöke ennek és a további lehetőségeknek a vizsgálatára kérte a térség polgármestereit. A tanácskozáson emellett Vámos Istvánné dr. tett javaslatot, hogy szabjanak határidőt a megfelelő megoldás kidolgozására. Ennek értelmében a költségvetés módosítását legkésőbb április 30-án újra kell tárgyalni.

„Az orvosi ügyelet ügyében azt kell mondani, hogy mindenkinek nagy teher, tehát mi a Nádasd-völgyi mikrokörzet társulás vezetőjeként látjuk a problémákat. Nyilván ez Ózdon akár hatványozott, de Csernelyben is probléma ez. Bízunk benne, hogy megoldást tudnunk találni közösen erre a kérdésre, és azt gondolom, hogy ebben a Társulási Tanács ma egyhangúlag döntött, egy két hónapos határidőt szabott, hogy próbáljuk meg a jövőt hosszú távú működtethetőségét szempontjából végiggondolni, és az ehhez szükséges döntéseket majdan meghozni” - emelte ki Kormos Krisztián, az Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsának elnök-helyettese.

A társulási tanács végül elfogadta a 2020-as évi költségvetést, majd szavazott a szociális intézmény térítési díjainak minimális emeléséről, hiszen ezek az összegek hosszú évek óta nem változtak. Emellett döntöttek a bölcsődék nyári nyitvatartásáról, a szokásos karbantartási és felújítási feladatok és a szabadságolás megoldása érdekében. A tanács elnökhelyettese, Kormos Krisztián szerint ezeknek megfelelően az intézmények működése az idei évre biztosítottnak látszik.


046_0_t 046_1_t 046_2_t 046_3_t
046_4_t 046_5_t 046_6_t 046_7_t
046_8_t 046_9_t
Vissza