Nemes cél (képgalériával)2020. február 23. (vasárnap) 11:13 - Kultúranews/9037_0_300.jpgTöbb száz résztvevővel rendeztek jótékonysági bált a Digitális Erőműben. Az intézményben évről évre más-más célt igyekeznek támogatni ezekkel az alkalmakkal. Ezúttal az Ózdi Szakképzési Centrum diákjai számára szeretnék lehetővé tenni a magyarságtudatot erősítő tanulmányi kirándulásokat, egyéb programokat.

Diákok nyitótáncával vette kezdetét a szombat esti jótékonysági est a Digitális Erőműben. Az intézményben évről évre ilyen módon is igyekeznek egy-egy kezdeményezés mellé állni. Idén a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. és a Rombauer Alapítvány közösen tűzte ki célul, hogy hozzájáruljon az Ózdi Szakképzési Centrum diákjainak magyarságtudat-erősítéséhez.

„Nagyon nagy szükség van arra, hogy a fiatalok tudják, történelmük milyen gyökerekkel tudja őket elhelyezni valamilyen síkon. Ezért az alapítvány azt támogatta ebben a jótékonyságban, amely az 500 ezer forintos adományt arra a célra kívánja fordítani, hogy legyen a tanulóknak magyarságtudatra felkészítő tanulmányi kirándulás, vagy bármi, ami segít abban, hogy tudják, honnan jöttek” - mondta Fürjes Pál, a Rombauer Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A keringőt követően a köszöntőket hallhatták a bálozók. Szólt a jelenlévőkhöz többek között Bojtos Zoltán intézményvezető, valamint Riz Gábor országgyűlési képviselő is. Az est fővédnöke kifejtette: egy szomorú esemény századik évfordulójához érkeztünk idén, hiszen 1920-ban írták alá a trianoni békediktátumot, amely az ország területének és lakosságának jelentős részét elszakította. Az összetartozást ugyanakkor nem szabad feladni.

„Legyünk büszkék arra, hogy a Kárpát-medencén belül mi mindannyian magyarok, a velünk együtt élőkkel közösen pedig egy nemzetállamot építő, azt gazdagító emberek vagyunk. Legyen a határon túl, vagy legyen a határon belül, velük együtt egy Magyarország. Egy közös történelmi Magyarország. Ők magyarul beszélnek, magyarul táncolnak, magyarul álmodnak. És legyenek a tengeren túl, vagy az anyaországon, a határon és a Kárpát-medencén belül, mindannyian egy szívből, egy vérrel élünk” - hangsúlyozta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, fővédnök.

Végül az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatója mondott köszönetet a kezdeményezésért. Tuza Ottó szerint az iskolák legfontosabb feladata jó szaktudással, korszerű ismeretekkel felvértezett szakemberek képzése, de lényeges emellett a hazafias nevelés is.

„Nincs annál csodálatosabb dolog, mint amikor a magyarországi diákok megérzik azt, hogy Erdélyben, 700 kilométerre Ózdtól ugyanolyan magyarok élnek, mint ők. És jó látni azt, amikor egy-egy ilyen utazás végén sír mindenki. Sírnak azért, mert haza kell jönni, és alig várják, hogy viszontláthassuk vendégül az erdélyi fiatalokat” - emelte ki Tuza Ottó, az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatója.

A vacsorát követően a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep. A zenét és a fergeteges hangulatot Ed Philips és a Memphis Patrol biztosította, a Digitális Erőműben hamisítatlan rock and roll hangulat uralkodott. Este tíz után pedig DJ Totpeti vette át a stafétát. Az est során egyébként az eddigi legmagasabb támogatási összeg, mintegy 500 ezer forint gyűlt össze a jótékony célra.


037_0_t 037_1_t 037_2_t 037_3_t
037_4_t 037_5_t 037_6_t 037_7_t
037_8_t 037_9_t 037_10_t 037_11_t
037_12_t 037_13_t 037_14_t 037_15_t
037_16_t 037_17_t 037_18_t 037_19_t

 

Vissza