Szőlők legjava (képgalériával)2020. február 22. (szombat) 09:41 - Kultúranews/9036_0_300.jpgHuszonkét vörös- és harmincnégy fehérbort mérettek meg azok készítői Táblában. A hagyományos borversenyt immár negyvenkilencedik alkalommal rendezték meg a településrészen. Nemcsak Ózdról, hanem a környező településekről is sokan érkeztek, a legtöbben már visszajáró vendégei a programnak. A szokásoknak megfelelően idén is kategóriánként díjazták a legjobbakat.

Vörös- és fehérborok sorakoztak sorszámozott üvegekben a táblai iskola egyik tantermének asztalain. Hosszú évek óta hagyományosan ez az intézmény ad otthont a Táblai Borversenynek, amelyet immár negyvenkilencedik alkalommal rendeztek meg. A résztvevőket és vendégeket a főszervező, Medve József köszöntötte, majd a polgármester, az iskola igazgatója és a zsűri elnöke is szólt a megjelentekhez. A megmérettetésnek rengeteg visszajáró nevezője van. Puskás-Farkas Gyula korábban mintegy tíz évig a szervezésből is kivette a részét.

„Saját borral indulok a borversenyen, minden évben készítek saját borokat. Inkább vörösborokat, és úgy gondolom, a helyi ízeket mindig be tudom csempészni a munkáimba. A saját kertemből kerül ki a szőlők hetven százaléka körülbelül, ehhez – soha nem is tagadtam – vásárolok minőségi szőlőfajtákat. Ezekből házasítom össze aztán az elkészült produktumot” - nyilatkozta Puskás-Farkas Gyula.

Nemcsak Ózdon népszerű a Táblai Borverseny. A közel öt évtized alatt eljutott a híre a környező településekre is, ahonnan szintén szép számmal eljönnek. Gulyás János Borsodbótáról érkezett, de elkísérték upponyi barátai is. Azt mondja, feléjük is nagy hagyománya van a szőlészetnek, borászatnak.

„A mi szüleink idején szinte mindenkinek volt szőlője, bort készített, és a hazai borokkal egész évben el tudtak szórakozni. Sajnos ez a hagyomány kezd visszaszorulni, már igen kevesen vagyunk Borsodbótán is, akik szőlőt termesztünk, illetve bort készítünk. Úgy gondolom, ezt a táblai borverseny összehozza ezeket a jó embereket, barátokat. Átadhatjuk az információkat egymásnak, és bízom abban, hogy legalább akik itt vannak, tovább fogják folytatni a szőlőtermesztési, borkészítési kultúrát” - mondta Gulyás János.

Először a fehérborok kerültek elő. Huszonkét ilyen italt neveztek be a versenyre a készítők, azok sorszámozott üvegekben járták körbe az asztalokat. Először a háromtagú zsűri pontozott, majd minden résztvevő pontszámmá formálta véleményét, ők adták a társadalmi zsűrit. Az ízvilágot és minőséget tekintve egyaránt változatosnak bizonyult a felhozatal.

„Azt kell mondjam, hogy sajnos idén nem azt a javuló tendenciát tapasztaljuk, amit tavaly az értékelés végén el tudtunk mondani. Rengeteg kezelési problémát tapasztalunk a borokkal, hordókkal kapcsolatban” - emelte ki Kasza Benjámin, zsűritag.

A fehérborokat a kolbászvacsora, majd a vörösborok felszolgálása követte. Az este jó hangulatban, baráti beszélgetések mellett iszogatva zajlott. A döntés meghozatalakor az ítészeknek nem volt könnyű dolguk, de végül fehér- és vörösbor kategóriában is gazdára találtak a szakmai-, valamint a társadalmi zsűri elismerései, illetve a különdíj is.


036_0_t 036_1_t 036_2_t 036_3_t
036_4_t 036_5_t 036_6_t 036_7_t
036_8_t 036_9_t 036_10_t 036_11_t
036_12_t 036_13_t 036_14_t 036_15_t
036_16_t 036_17_t 036_18_t
Vissza