Felesleges holmik (képgalériával)2020. február 21. (péntek) 19:00 - Városnews/9031_0_300.jpgPontosan 356 lakossági jelzés érkezett 2019-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. felé Ózdról lomtalanítással kapcsolatban. Ennek ellenére még sokan most sem tudják, hogy már nem előre meghirdetett napokon, városrészenként történik a lomtalanítás, hanem egyeztetett időpontban, házhoz menő rendszerben, évente két alkalommal ingyenesen végzik el ezt a szolgáltatást.

Az új rendszer bevezetése előtt áldatlan állapotok uralkodtak Ózd utcáin. Akkor még az egész városban egy időpontra hirdették meg a lomtalanítást, és ez folyamatos felfordulást eredményezett. Ennek hatására a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. térségünkben való működésének kezdetekor, vagyis 2018. január elsejével új szabályozást vezetett be a közterületek rendjének és tisztaságának megőrzése érdekében. Akkor változott meg a lomtalanítás menete is. Néhány szabályt be kell tartania a lakosságnak.

„A nagy méretű lomokat, például szekrényeket, ágyakat szétszerelt állapotban szükséges kihelyezni, hogy az kézi erővel könnyen mozgatható legyen. A lomhulladék továbbra sem tartalmazhat háztartási hulladékot, veszélyes vagy fertőző anyagokat, építési törmeléket, autóbontásból származó hulladékot, elektronikai hulladékot és zöld hulladékot sem. 2019-ben Ózd város területéről összesen 356 lomtalanítási igénybejelentés érkezett a BMH Nonprofit Kft.-hez. Idén azonban még nem érkezett ilyen jellegű megkeresés” - nyilatkozta Lázár Dorina, a BMH Nonprofit Kft. PR-és kommunikációs vezetője.

Pap Zoltán egy éve közös képviselő a Szent István út 5-től 7-es házszámig terjedő lakótömbökben. Azt mondja, nem egyszerű összehozni a lakossági igényeket, azért igyekszik mindig megoldást találni a problémákra.

„Tavalyi évben itt nem volt lomtalanítás, mert nem kérték a lakók. Ugyan volna mit máshová helyezni a közös tárolóból, de hát ragaszkodik mindenki a tárgyaihoz. Amíg oda nem ütközünk, hogy már nem férünk, akkor kérünk egy lomtalanítást. A lakókkal közösen, ha kéri valaki telefonon, vagy személyesen, akkor utánajárok annak, hogy ki kéri még esetleg, és akkor a hulladékgazdálkodó céggel megbeszélve simán megoldják a lomtalanítást” - mondta Pap Zoltán, közös képviselő.

Ezzel a szolgáltatással a lom keletkezéséhez igazítható az elszállítás időpontja, évente két alakalommal ingyenesen. Az igényt családi házaknál a tulajdonosok, társasházak esetén a közös képviselő nyújthatja be a BMH ügyfélszolgálata felé, telefonon (06-21/3500-111), e-mailben (ugyfelszolgalat@bmhnonprofit.hu ), levélben, vagy akár a weboldalukon (www.bmhnonprofit.hu) található elektronikus űrlap segítségével.

Becza Mihály szintén a Szent István úton veszi ki a részét a munkából, sokat segít Borbás Lászlóné közös képviselőnek. Azt mondják hatvan családdal együttműködni nem könnyű feladat. Eddig egyszer lomtalanítottak az új rendszer szerint.

„A lomtalanítást nagyon könnyen meg tudjuk oldani, igény volt rá. Egyedül egy gond van, hogy az elektromos vezetékeket, illetve a hűtőt, mosógépet nem lehet kitenni. Mikor igénylik a lakók én azt összegyűjtöm, akkor feliratkozunk a BMH-nál, illetve ők jelzik, hogy mikor tudják elvinni, így egyeztetünk. Abban az időben tudjuk csak kitenni, amikor ők megengedik. Korábban sem lehet, csak aznap, hogy ne kukázzanak belőle. Az a menete, hogy bemegyek bejelentem, időpontot egyeztetünk, felírják a részleteket, ők visszaküldik az elfogadott levelet, és intézzük a lomtalanítást” - emelte ki Borbás Lászlóné, közös képviselő.

Az itt élő közösség sokkal nagyobb problémaként éli meg, hogy szelektíven nem tudják gyűjteni a szemetet, ugyanis többször volt már példa arra, hogy más hulladékot is elhelyeztek a kukában, vagy éppen felgyújtották azt. Március elsejével elindul a zöldhulladékgyűjtés is városunkban. Ehhez kapcsolódóan több családnak biztosítottak már 240 literes edényt, valamint erre rendszeresített zsákokban is kihelyezhetik az ilyen jellegű szemetet az érintettek. Utóbbit a hulladékszállító járat munkatársaitól kérhetnek, vagy a Zrínyi úti ügyfélszolgálati irodában igényelhetnek a lakosok, de a hulladékudvarokban is leadhatják azt, amennyiben többletmennyiség keletkezik. Hogy mikor melyik utcából szállítják el a zöldhulladékot, az a weboldalukon elérhető 2020-as naptárból derül ki. Itt a szolgáltatási terület fülre kattintva, Ózdot kiválasztva jelenik meg az aktuális dokumentum.


031_0_t 031_1_t 031_2_t 031_3_t
031_4_t 031_5_t 031_6_t
Vissza